• 8

Sve manje dece u Srbiji: Od ove školske godine ugašeno 29 osnovnih škola, od toga 25 u Vojvodini

Optimizacija broja škola tek predstoji

  • 8

Ukupno 29 osnovnih škola i 78 izdvojenih, uglavnom seoskih odeljenja, "ugašeno" je od ove školske godine. Od ovog broja, u Vojvodini se nalazi 25 matičnih i 11 izdvojenih odeljenja, pišu Novosti.

Neke škole prestale su da postoje kao pravni subjekti i pripojene su nekoj drugoj obrazovnoj ustanovi. U tim slučajevima za učenike se ništa ne menja, jer škola nastavlja da radi, ali kao izdvojeno odeljenje.

Optimizacija škola počela je da se radi na osnovu uredbe Vlade Srbije o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola, iz marta prošle godine. Prema tom dokumentu, da bi "preživela", matična škola mora da ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i da bude na udaljenosti većoj od dva kilometra od susedne škole.

- Stara mreža škola nije odgovarala potrebama. Mnoga rešenja su loša i skupa, ali prevashodno pedagoški loša - rekao je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević.

U Ministarstvu prosvete podsećaju da je trebalo da lokalne samouprave u određenom roku daju predlog mreže osnovnih škola. U tom poslu Vojvodina je bila ažurna, pa su pokrajinske vlasti usvojile planove svih 45 lokalnih samouprava. U ostatku Srbije bilo je drugačije.

- Ovaj posao završilo je 50 jedinica lokalne samouprave i sa njihovim predlogom smo se saglasili - kažu u Ministarstvu prosvete.

Još 40 lokalnih samouprava napravilo je planove, ali oni su vraćeni na doradu. Međutim, neki od najvećih gradova kao što su Beograd i Niš još nisu dostavili svoje planove, iako im je rok istekao još na proleće.

- U malim mestima bilo je moguće formirati obrazovno-vaspitne centre spajanjem srednjih sa osnovnim školama, čak i sa predškolskim ustanovama i to je spajanje po vertikalipojašnjavaju u Ministarstvu.

O racionalizaciji škola govori se već skoro dve decenije, a glavni razlog je što se iz godine u godinu upisuje sve manje dece. I zvaničnici u Ministarstvu prosvete kažu da je manjak dece veliki problem u Srbiji, ne samo problem prosvete, te da je mreža obrazovnih ustanova sa 1.278 osmogodišnjih škola i 4.500 objekata, odgovarala broju učenika od pre 30 godina.

Video: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Komentari

  • нс

    Немају млади куће,станове,добро плаћен посао!За децу све надуване цене!

  • notorious

    Jeste, sve nam je neko drugi kriv!

  • Rados

    Plase se mladi bracni parovi da prave decu jel mogu da im ih ukradu u bolnicama kao i do sad.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima