• 1

Velike provere u školama i agencijama zbog ekskurzija: Gledaće se i dnevnice nastavnika

Do sada je bilo nekoliko prijava nepravilnosti i svaka od njih je u proceduri, rekao je ministar

  • 1

Pravilnik o ekskurzijama primenjuje se od septembra, ali ga izgleda ne poštuju svi. Već je uočeno dosta nepravilnosti i Ministarstvo prosvete najavilo je da će kontrolisati njegovu primenu, uključujući i to kako rade agencije, škole, kolike su dnevnice nastavnika.

– Do sada je bilo nekoliko prijava nepravilnosti i svaka od njih je u proceduri. U narednom periodu utvrdiće se kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima savet roditelja na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante, zašto odlazi manji broj nastavnika u odnosu na Pravilnik… Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo da postavimo organizorima putovanja. Svi su upoznati sa novim Pravilnikom koji je potrebno primenjivati, a oni koji ga krše biće sakcionisani – kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

U saopštenju se dalje navodi da je u slučaju Devete gimnazije utvrđeno da dokumentacija za jedan od tri autobusa koji je angažovala turistička agencija nije bila potpuna. Zato su deca čekala satima na granici sa Hrvatskom. Škola je, inače, ekskurziju kompletno pripremila prema pravilniku.

Kada je reč o ekskurziji gimnazije iz Prokuplja čiji su se učenici vratili u noći između nedelje i ponedeljka u Srbiju i napadu na dva učenika očekuju se detalji istrage u narednim danima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvestiće javnost o ovom događaju.

Zašto je došlo do nepravilnosti u do sada realizovanim ekskurzijama utvrdiće nadležni organi. Ministarsto podseća da je cilj svake ekskurzije neposredno upoznavanje pojava i odnosa u prirodnoj i društvenoj sredini, kao i upoznavanje kulturnog nasleđa i privrednih dostignuća, sa akcentom obrazovno-vaspitne uloge škole. Među elementima svakog putovanja su bezbednost učenika, realizacija prema planu putovanja, poštovanje procedure izbora turističke agencije kao i adekvatnog smeštaja, ishrane i prevoza. U narednom periodu radiće se na uključivanju đačkih zadruga u kompletu proceduru kako bi putovanje bilo kvlitetnije i jeftinije. Potrebna je i veća uključenost Saveta roditelja u kompletnu proceduru relizacije učeničkih ekskurzija, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima