≫ 

Najveće grdosije su u Dunavu kod ovog grada: Svi hrle u Srbiju zbog toga, ali postoji jedan problem

Broj kapitalnih somova, teških oko 100 kilograma, utrostručio se poslednjih godina

  • 11
Dzinovski somovi kod apatina Foto: Radio Dunav

Apatin bi mogao postati nova evropska i svetska destinacija za ribolovce koji traže trofejne somove. Broj kapitalnih ulova soma, težine oko 100 kilograma utrostručen je poslednjih godina, a svakog drugog dana oni manji komadi od nekoliko desetina kilograma redovno se vade na ribolovnim terenima oko Apatina.

Da Apatin nudi neke od najboljih mogućnosti za sportski ribolov, dokazuje i monitoring ribljeg fonda koji se svake godine sprovodi na terenu od ušća Drave u Dunav sve do Batinskog mosta, kaže Dejan Dizija predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Čikla“ iz Apatina.

-Redovnim monitoringom od 2000. godine do danas, koji sprovodi Hrvatska, utvrđena je velika populacija soma. Njihov broj se utvrđuje metodom izlovljanja na određenoj površini, i to na potezu dugom 66 kilometara, uzvodno od ušća Drave u Dunav, kaže Dizija za Radio Apatin.

Dzinovski somovi kod apatina Dejan Dizija Foto: Radio Dunav

Na bogatim kapitalnim ulovima možemo zahvaliti pre svega jednom od najvećih ribljih mrestiliša na Dunavu, Кopačkom ritu koji se nalazi u neposrednoj blizini Apatina - objašnjava Dizija i dodaje da je tome doprineo i smanjen krivolov strujom i dinamitom koji je prethodnih decenija pretio da uništi riblji fond.

- Treba uzeti u obzir da se u Gornjem Podunavlju nalazi Кopačk rit, drugo najveće mrestilište ribe pored onog na delti Dunava. Smanjena je upotreba nedozvoljenih sredstava, poput struje i dinamita i otud broj kapitalnih primeraka od 100 i više kilograma koji su stari preko 30 godina. Tehnika lova sportskog ribolova se takođe promenila. Ranijih godina su pecarošima uglavnom pucale mreže i strune na priboru prilikom vađenja kapitalaca i retko su imali prilike da ih izvade iz jazbina u kojima borave - kaže on.

Dzinovski somovi kod apatina Bogati kapitalni ulovi kod Apatina Foto: Radio Dunav

Novom tehnikom koja se koristi u poslednjem periodu, takozvanim vertikalnim džigovanjem- veštačkim mamcima ribolov je uspešniji. Alat je dostupan svima, a najviše se lovi na veštačku varalicu koja se zove „Glavinjara“, kojom se uporno prelazi preko somove jazbine i tada dolazi do napada, objašnjava Dizija.

RIBOLOV NA SOMA КAPITALCA U SRBIJI NEКOLIКO PUTA JEFTINIJI OD ONOG U EVROPI

Broj rekordnih somova kapitalaca koji se pecaju kod Apatina, privukao je pažnju ribolovaca iz regiona koji su zbog ovakvog užitka odlazili u ribolov na reku Ebro u Španiji, ili drugu poznatu evropsku destinaciju u Italiji, na reku Po. Ovu vrstu riblova uglavnom mogu da priušte oni debljeg novčanika. Za sedmodnevni boravak na ova dva mesta ribolovci u proseku izdvajaju preko hiljadu evra, dok je u Apatinu ovakav ribolov moguć za nekoliko stotina evra.

Dzinovski somovi kod apatina Apatin nudi neke od najboljih mogućnosti za sportski ribolov Foto: Radio Dunav

Interesovanje je ogromno. Objavi se snimak, priča i tekstovi o uspešnom ulovu soma, i mi ubrzo imamo brojne upite ribolovaca sa prostora stare Jugoslavije i iz inostranstva. Imamo apsolutno sve. Reka Po u Italiji je kanalisana, plitkog korita, sva u betonu, Dunav je u Apatinu čist, prelepe prirode, poredi Dizija. Prema njegovim rečima, pored bogate i čiste prirode na strani Apatina su i povoljnije cene boravka - tvrdi Dizija.

- Кod nas takav ribolov ne može da košta više od 50 evra dnevno. Računajući u to noćenje, hranu, iznajmljivanje čamca, skipera, vodiča, ribolovačke dozvole. Čitav jedan sektor male privrede u Apatinu bio bi poguran ovakvim elitnim sportskim ribolovom - kaže on.

Dzinovski somovi kod apatina Veliki broj trofejnih somova Foto: Radio Dunav

SOMA TREBA SAČUVATI OD PREКOMERNOG IZLOVA

- Ono što je osnovno ukoliko želimo da Apatin ima koristi od Dunava i ribe, poput Španije i Italije, jeste da se ribolovci pridržavaju važećih propisa i zakona u Srbiji. Uhvati i pusti više od tri ribe ili jednu do 5 kilograma, odnosno ukoliko pojedinačni ulovljeni primerak prelazi masu od 5 kg smatra se da ste ispunili dnevni ulov. Dizija upozorava na nesavesno ponašanje pojedinaca.

Dzinovski somovi kod apatina Broj rekordnih somova kapitalaca koji se pecaju kod Apatina, privukao je pažnju ribolovaca iz regiona Foto: Radio Dunav

- Na žalost, imamo primera masovnog izlovljavanja. Pojedinci se iz ribolova vraćaju čamcima punih somova, poput složenih klada, dvadeset i više primeraka. Ovakav trend može potrajati najviše godinu do dve i onda ćemo doći u situaciju da ovakvo prirodno bogastvo uništimo, umesto da poput drugih zemalja negujemo i koristimo kako bi kompletna zajednica osetila dobrobit, poručio je Dizija.

Video: Snimak sa mosta koji pokazuje Acu u borbi sa velikim somom i jakom strujom Dunava

(Telegraf.rs/Radio Apatin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zex

    8. oktobar 2019 | 22:51

    Apatin je otisao u zaborav. Svaka cast dobrim ljudima koji se bore da nas grad bar u necemu napreduje. Davno sam otisao iz njega, ali je srce uvek tamo. Borite se da od te nedodjije stvorite bar sebi lep ambijent. Poz iz Grcke

  • Brana

    9. oktobar 2019 | 00:22

    Ovde vidim somine koje nisu vratile ove prelepe somove u vodu vec ih izmrcvarene dovukli da se uslikaju i pohvale i sta posle?Da nece da pojedu po 100 kila somovine,gladni su?Ako im je do sporta i hvale mogli su da ih izvuku slikaju i vrate u vodu a ne ovako bedno...

  • Cila Velja

    8. oktobar 2019 | 23:13

    Slike ubijenih i vezanih somova svetskim ribolovcima govore da se na tu destinaciju ne ide...a mi nikako da se opametimo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA