• 69

Za 10 godina Srbija izgubila 75.000 đaka: Ako se prognoze obistine, učionice će nam tek biti prazne

Školske 2007/08. godine u osnovne škole išlo je 610.078 đaka, a deceniju kasnije 536.528 učenika

  • 69

Ne treba ići daleko u prošlost i setiti se da su odeljenja po osnovnim školama u Srbiji neretko imala i do 40 đaka. Učionice su nam vrvele od dece! Danas se čak i mnoge gradske škole bore da opstanu jer u jednoj učionici ne mogu skupiti više od 20 učenika.

Pad nataliteta beleži i školska statistika: za 10 godina Srbija je izgubila 75.000 đaka! Školske 2007/08. godine u osnovne škole išlo je 610.078 đaka, a deceniju kasnije 536.528 učenika, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Pad je konstantan, iz godine u godinu. Slično je i sa srednjim školama. Do pre 9 godina (školske 2010/11) u klupama je bilo oko 285.000 srednjoškolaca, a danas oko 240.000.

Đaci, škole, sve manje đaka

Izvor: Republički zavod za statistiku

Velike školske zgrade, nekad pune dece, sada zvrje poluprazne. Državi se ne isplati da zimi greje tolike prostorije niti da za njih plaća račune, a papreno je i održavanje. Tako smo došli do toga da se mnoge škole uveliko gase i pripajaju drugim školama. Od početka ove školske godine ugašeno ih je 29, uglavnom seoskih, i to je tek početak.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, ne poriče da su ovakva rešenja finansijski povoljnija, ali upozorava da se izmeštanjem škole iz nekog mesta, i to mesto gasi.

Đaci, škole, sve manje đaka

Izvor: Republički zavod za statistiku

- Ako izgubiš školu, izgubio si sve. Ko će da osniva porodicu u mestu gde je škola upravo zatvorena. Kakva je to poruka za one koji ostaju? To je druga strana medalje o kojoj niko ne priča, a možda ćemo je i skuplje platiti od održavanja jedne velike zgrade - ističe Antić.

Kako kaže, školama u selima koje još imaju desetak i više đaka, treba pružiti priliku.

- Sela nam izumiru, a polako i manji gradovi. Crna Trava, Babušnica, južna Srbija, istočna, ceo Banat - sve su prazniji. Pa čak i centralna beogradska opština Stari Grad godišnje beleži svega 360 novorođene dece - dodaje naš sagovornik.

Prazna učionica, škola , raspust, klupe

Učionice sve praznije, Foto: Telegraf

Umesto gašenja škola, smatra on, treba da radimo na podsticanju nataliteta. Ali ne demagoškim, već realnim merama.

- To znači da trudnica i porodilja primaju punu platu koja pritom ne kasni, da mogu besplatno da dobiju pelene, da znaju da neće biti otpuštene kad se vrate na posao... Srbija je imala skoro milion đaka 2000. godine. To nije bilo davno. Onda možete da zamislite koliko brzo nestajemo. Ako se prognoze obistine, učinioce će nam tek biti prazne - zaključuje Antić.

Video: Mogao je da zgazi troje dece na pešačkom prelazu kod škole

(M. Leskovac)

Komentari

  • Idi begaj

    Problem i natalitet i bezanija preko.

  • Geras

    Pročitao sam sve komentare i neverujem....kažete skupo....kazete da pametni ne prave decu...kažete da je pampers skuplji nego u Švedskoj....da vam kažem nešto....imam troje dece....imati decu je najveće blago....ko kaže da mora da nosi pampers...nemate para pa kupite običnu pelenu i odkuvavajte..moja moja majka kada sam ja bio mali nije imala pampers i evo porastao sam i imam decu....prestanite bračni parovi da se uzimate i da umesto dece setate kućice...prestanite da mislite da to što živite bez dece i svaki dan sedite u kafiću da je to neki život...proći će to sve i vi ćete ostariti i kada se budete okrenuli i kada vidite da iza vas nema ništa....nećete moći da vratite vreme....vrednujte porodicu....decu...borite se za njih jer su oni naša budućnost....

  • Boki

    Skole prazne a vrtici prepuni

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima