• 0

Trampovo pismo stiglo u SPC: Predsednik SAD čestitao 800 godina autokefalnosti

Prvi čovek SAD uputio je pismo srpskoj crkvi, odnosno episkopu zapadnoameričkom Maksimu Vasiljeviću i istočnoameričkom Irineju Dobrijeviću

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je jubilej 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pohvalio napore crkve na usađivanju svetih vrednosti

Prvi čovek SAD povodom ovog istorijskog događaja uputio je pismo srpskoj crkvi, odnosno episkopu zapadnoameričkom Maksimu Vasiljeviću i istočnoameričkom Irineju Dobrijeviću.

- Dragi prijatelji, Melanija i ja upućujemo najtoplije pozdrave Srpskoj pravoslavnoj eparhiji u Istočnoj Americi povodom proslave vaše 800. godišnjice. Zahvalni smo za sve godine koje je vaša eparhija služila svom narodu - navodi Tramp u pismu.

Poručio je da Amerika ima dugu istoriju crpljenja unutrašnje snage iz vere i pohvalio napore SPC za usađivanje svetih vrednosti koje su veoma važne.

Pismo Donalda Trampa

Pismo koje je Donald Tramp uputio Srpskoj pravoslavnoj crkvi-Foto: SPC

- Vaša eparhija je obezbedila mesta utehe i isceljenja, kao i veliku radost, zajedništvo i mir u mnogim zajednicama - navodi se u pismu.

Američki predsednik naglasio je da je eparhija SPC u Americi u središtu najvažnijih trenutaka i prekretnica u životima svih vernika.

- Dok razmišljate o mnogim sećanjima koja ste napravili zajedno, nastavite da uzdižete sve koji se nađu na mestu služenja bogu i zemlji. Želim vam sve najbolje u budućnosti i bog vas blagoslovio - zaključio je on.

Na adrese srpskih episkopa u Americi pismo je stiglo sredinom aprila ove godine, poručuju izvori iz SPC, a ovim gestom američki predsednik ukazao je veliku čast Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim eparhijama.

- Episkopima je bilo veoma drago kada su dobili Trampovo pismo. To je zasluga vladike Maksima i vladike Irineja, koji su uspeli da izgrade sjajne odnose sa američkom administracijom i napokon predstavljaju srpsku crkvu u američkom društvu i među američkim narodom onako kako to srpska crkva zaslužuje - kaže izvor iz SPC.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima