• 2

Biće više novca za roditelje drugog i petog deteta: U Srbiji se rađa sve više mališana

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine, izjavila ministarka Đukić Dejanović

  • 2

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine. Država će i dalje merama podržavati rađanje dece. Budžet za 2020. godinu predviđa izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koje dobiju drugo i peto dete.

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona. U narednoj će, kaže, biti i veći.

- Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati jer je sad samo dve godine. Biće više, tri-četiri godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno - najavila je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Đukić Dejanovićeva je istakla da postoji malo socijalno-odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da će država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

- Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro. Jedan deo poslodavaca već to shvata. Nešto će dati oni, nešto mi, stimulisaćemo ih - naglasila je ministarka.

avion

Đukić Dejanović: Najbolji radnici su roditelji, Foto: Pixabay.com

Đukić Dejanovićeva je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

Najveći broj dece u najvećim centrima

- To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece. Najviše se bebe rađaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih - navela je ministarka.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

130.000 samohranih roditelja u Srbiji

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanovićeva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava – da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće.

- Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene. Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahteve zaposlenih - dodala je Đukić Dejanovićeva.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima