• 11

Srpski Holivud podignut na kredit: Ivo Car od običnog brda za 12 godina napravio čudo

Kao veliki filmofil, Ivan Jakovljević nije bio lenj, pa je želeo da selu u kom je odrastao i ostao da živi sa porodicom pokloni nešto nesvakidašnje

  • 11

Srbija ima svoj Holivud i to u srcu Šumadije – na planini Rudnik, u selu Mutanj. Međutim, ovaj naš domaći nikao je, a kako drugačije, nego na kredit i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka.

Kao veliki filmofil, Ivan Jakovljević nije bio lenj, pa je želeo da selu u kom je odrastao i ostao da živi sa porodicom pokloni nešto nesvakidašnje. Brdo iznad njegove kuće, sa kog puca neverovatan pogled na pola Šumadije učinilo mu se idealnim mestom na kojem je osvanulo osam dobro poznatih slova, koja smo do tad gledali samo u američkim filmovima.

- Izbacio sam jedno slovo "l", da ne bude da sam napravio čist plagijat, a u desnom uglu može se videti kako piše da je to "srpski Holivud". Kredit sam otplaćivao dve godine i nije mi žao, jer za 12 godina koliko ovaj natpis postoji na Rudnik je došlo višestruko više turista, napravili smo pravi bum - priča Ivan.

Ukoliko Ibarskom magistralom krenete ka Gornjem Milanovcu, nećete moći da ne primetite ovaj fenomenalan natpis.

Tako je bilo i sa poznatim srpskim rediteljem Miroslavom Batom Petrovićem, koji je ugledavši gde se nalazi "srpski Holivud", poželeo upravo na tom mestu da napravi filmski festival.

Rudnik, natpis Holywood, Ivan Jakovljević

Ivan Jakovljević, Foto: RINA

- Od 2011. godine, ovde se organizuje nacionalni, ali od ovog leta i međunarodni filmski festival koji je naišao na odličan odziv. Imali smo više od 400 prijava iz celog sveta, a odabrali smo najboljih 30. Gledaoci sede na livadi, uživaju u filmovima i u nestvarnoj atmosferi koja može da se dogodi samo na ovom mestu - priča Ivan.

Ovog čoveka su sa razlogom prozvali i Ivo Car, jer je on ovde napravio i najveću ljuljašku u Srbiji, visoku pet, a široku četiri metra, ali kao omaž srpskoj glumačkoj legendi nikao je i Čkaljin vajat.

Rudnik, natpis Holywood

Omiljeno mesto za odmor i selfi, Foto: RINA

- Sagradili smo tradicionalne šumadijske kućice, Čkaljin vajat i filmsku kolibu sa kojom se inostrani gosti oduševljaju, jer tako nešto nisu imali priliku da vide u svojim zemljama - izjavio je Ivo car.

Rudnik, natpis Holywood, Ivan Jakovljević

Ljuljaška sa predivnim pogledom, Foto: RINA

Ali, ovde na obroncima Rudnika postoji i – krčma u planini.

- Ona ne postoji samo u onoj poznatoj pesmi, već je i ovde u srpskom Holivudu - kaže ovaj kreativni majstor.

Slova je Ivan pravio od metala, a za skoro deceniju i po ona su se poprilično pohabala, pa je vreme za rekonstrukciju kako bi srpski Holivud zasijao novim, zvezdanim sjajem.

Rudnik, natpis Holywood

Krčma u planini, Foto: RINA

- U planu je da to realizujemo sledeće godine, da napravimo slova od aliminijumskog lima, koja bi mogla da traju narednih godina - izjavio je Ivan i dodaje da preko društvenih mreža intenzivno traži investitore koji bi ovde napravili manji hotel.

- Siguran sam da bi se ovde posao dobro razvijao, jer dosta je posetilaca, ali ovde nemaju gde da popiju kafu ili sok, ili da prenoće. Zato je potrebno da ovu lokaciju neko od investitora prepozna, jer zaista ima šta da ponudi - naglasio je on.

Rudnik, natpis Holywood

Čkaljin vajat, Foto: RINA

A dok ne stigne investitor, Ivan se pobrinuo i za posluženje posetilaca. U pletenoj korpi doneo je domaći sok od jabuka, kolače sa borovnicama koje je pravila njegova supruga i domaću ljutu.

I zato nema sumnje da je Ivo zaista pravi "car", čiji entuzijazam i ljubav prema rodnom selu i filmu, prevazilazi sve granice.

Video: Najsavremenije tehnologije u voćarstu u srcu Šumadije

(Telegraf.rs / Izvor: RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    Ne kazu dzabe KO SE BIJE TAJ SE VOLI

  • Dr.

    👍 🍀

  • Miks

    Ima li našem primitivizmu kraja. Čuj holivud! A ko ti dolazi zbog toga ne smem ni da zamiskim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima