≫ 

Znali su da se iz rata neće vratiti: Tri brata za sobom ostavila samo bor i jednu fotografiju

Danas se slika čuva kao sećanje na njihovo herojstvo i privrženost porodici i domovini

  • 12
Tihomir, Jeremija, Mladen Foto: RINA

Kad su Srbi odlazili u balkanske i Prvi svetski rat, bio je običaj da u svom rodnom mestu zasade nešto od voća, podignu česmu ili daju prilog za obnovu seoske crkve. Trojica rođene braće iz Dedevaca – Tihomir, Jeremija i Mladen Petrović nisu imali sredstva za veća ulaganja pa su na očevini posadili tri bora, svaki od njih po jedan.

Sluteći da se iz Drugog balkanskog rata neće vratiti živi, žarko su želeli da imaju zajedničku fotografiju u vojničkim uniformama koju bi rodbini ostavili kao uspomenu na njih. S obzirom da u to vreme u Kraljevu i okolnim varošima nije bilo fotografa,Tihomir, Jeremija i Mladen pešice su se uputili u Beograd gde im je u svojoj radnji čuveni beogradski fotograf Ljubiša Đonić uradio jednu zajedničku fotografiju. Za više fotografija nisu imali novca.

Slutnje trojice braće ratnika, nosilaca Karađorđeve zvezde i medalje Miloš Obilić, su se obistinile. Dvojica Petrovića su poginuli u Albaniji 1913. godine - Tihomir u 29., Jeremija u 24. godini, dok je najmlađi Mladen život za otadžbinu položio 1915., u 18. godini, takođe u Albaniji.

Tihomir, Jeremija, Mladen Slika je danas na spomeniku, Foto: RINA

Ostao jedan bor i zajednička fotografija za spomenik

Olujni vetrovi, kiše i snegovi, naročito munje i gromovi proteklih decenija učinili su svoje; od tri bora ostao je samo jedan i on u 107. godini broji poslednje dane. Usled udara groma prošlog proleća i vatre koja je danima tinjala po njegovim granama i stablu, i preostali bor se ubrzano suši..

Zajedničku fotografiju braće Petrović njihovi potomci postavili su na spomen obeležje nedavno izgrađenog pored stogodišnjeg bora.

Poznati kraljevački istoričar Miroljub Arsić, vrsni poznavalac istorije Srbije u 19.i 20.veku, kaže da su braća Petrović svetao primer herojstva i rodoljublj nezabeleženog u istoriji ne samo našeg naroda nego i u Evropi.

- Osećali smo veliku obavezu, divljenje i ljubav prema svojim hrabrim dedovima i nas četvorica braće, njihovih potomaka, izgradili smo spomenik njima u slavu i čast - kazuje Radoš Matović, potomak slavnih ratnika.

Inače iz dve kuće Petrovića, časne dedevačke familije, 1913. godine u rat su otošli devetorica mladića, među kojima Tihomir, Jeremija i Mladen, nijedan stariji od 30 godina i svi su dali živote za slobodu otadžbine.

Video: U Valandovskom pokolju mučki je ubijen 281 srpski vojnik

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobbelaar

    23. oktobar 2019 | 10:30

    I posle takve golgote kralj Aleksandar žrtvuje državljanstvo Srbije zarad veštačkog Jugoslovenskog identiteta!? Iz jedne tragedije u novu još veću, samo dve decenije kasnije... Dobro da i dalje postojimo!

  • W

    23. oktobar 2019 | 10:16

    Bas tuzno,slava im.

  • Nina

    23. oktobar 2019 | 11:53

    Kaže se:dobar i lud su braća. Zato danas nestaje Srbija. Ono što je bilo dobro, pravedno i pošteno, ubijeno je! Ostale nakaze, koje ni vojska nije htela i kukavice skrivene u senu. Zato danas DNK Srpstva je degenerisano deformisan i nestajemo kao rasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA