• 13

Danas slavimo svetu mučenicu Bosiljku: Arnaut ju je oteo i mučki ubio kad je odbila da menja veru

Devojčica je imala svega 17 godina

  • 13

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas dan svete novomučenice Bosiljke iz sela Pasjana na Kosovu i Metohiji. Njene mošti, uzidane u stub hrama Preobraženja Gospodnjeg u njenom rodnom mestu, obretene su (ponovno su se javile), izvađene i očišćene juče.

Mučenica Bosiljka Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana proglašena je svetiteljkom 2018. godine.

Njena porodica poreklom je iz okoline Kragujevca, odakle se preselila blizu Kumanova, a zatim nastanila u Pasjanu krajem 18. veka, navodi Anastasije Urošević u knjizi "Gornja Morava i Izmornik" (1935).

Prema predanju, Bosiljka je oteta u svojoj 17. godini, kod Belog Kamena na Stružinama kada je sa ocem i bratom krenula izvan sela po drva za ogrev. Tamo je na njih zapucao izvesni Arnautin iz Depca sa svojom družinom.

Na prepad su ugrabili devojku i odvukli je prema Karadaku. Njena porodica je sa seoskim sveštenikom pokušala da turskim vlastima u Gnjilanu objasni da je devojka oteta i na silu odvedena u arnautsku kuću, te da nije otišla svojom voljom.

Tadašnje turske vlasti su u ovakvim slučajevima oklevale sa istragom, verujući da će se i mlada devojka i njeni roditelji pomiriti sa sudbinom. Međutim, u slučaju Bosiljke Rajačić to nije bilo baš tako. Ona je u kući svog otmičara bila primorana da promeni veru i da stupi s njim u brak, a kako to nije prihvatala bila je izložena raznim vrstama mučenja.

SVETA MUCENICA BOSILJKA

Sveta mučenica Bosiljka Printskrin: Youtube/RTV PULS

Nisu joj davali da pije vodu, niti da spava, čupali su joj kosu, žarili tabane, udarali, gazili je i oblačili u muslimansku nošnju koju je ona kidala sa sebe.

Bosiljka je sve to izdržala i odolevala svim iskušenjima sa molitvom na usnama. Arnauti su čak dovodili i neku stariju poturčenu Srpkinju, muslimanskog imena, da je nagovori da primi tursku veru i da se uda, ali Bosiljka je ostala nepokolebiva govoreći da ona “svoju veru ima, te da pripada Hristu i nikom drugom”.

Besan Arnautin, ne znajući šta više da učini, odlučio je da je pogubi. Sa dvojicom svojih rođaka ju je, vezanu i iscrpljenu, odvukao uz reku Lapušnicu. Na proplanku su počeli da je bodu noževima.

Kako se Bosiljka sve vreme molila to je još više razbesnelo nasilnike koji su divljački počeli da joj kasape i komadaju telo.

Bosiljkina rodbina i komšije iz Pasjana su telesne ostatke ove svete novomučenice pokupili i sahranili pored stare crkvice, a posle su prilikom obnove hrama njeni ostaci uzidani u ovo zdanje koje i danas postoji. Tada su u crkvi naslikane dve ikone sa likom mučenice Bosiljke.

Mesto u blizini sela na kojem se veruje da su Arnauti zverski ubili Bosiljku poznato je kao Devojkin grob.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • ma

    A gdje je ona bjeda sto neki dan prihvati ono i jos na youtube okaci??? Gdje je ona i gdje su njeni roditelji? Da Bog dragi da pa da ovo procita. BJEDNICA NAJ BJEDNIJA I MENTALNO POREMECENA.

  • Сале

    Слава јој и хвала на истрајности у вери!

  • PRC

    Mora da je ovo slava Aleksandre koja je pre neki dan promenila veru.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima