≫ 

Srpska dobrotvorka dobila mural: Testamentom zadužila "ženski podmladak", a mnogi i ne znaju koliko

Život joj se ugasio u 25. godini

  • 0
šabačka dobrotvorka Stana Milanović Foto: distrikt.rs

Srpska dobrotvorka Stana Milanović, koja je svoju imovinu zaveštala za školovanje devojaka, dobila je mural u Šapcu. Umetničko delo dar je šabačke firme „SET“, koja želi da ponovo oživi dobročinstvo i zadužbinarstvo. Ovaj mural nalazi se u ulici koja nosi ime dobrotvorke, nedaleko od Ekonomske škole koja je odnedavno ponela Stanino ime.

Iako nepismena, Stana Milanović bila je ispred svog vremena pa je testamentom, sastavljenim 14. juna 1891. godine, svoju pokretnu i nepokretnu imovinu u Šapcu i mačvanskom selu Belotiću, zaveštala „na više vaspitanje i školovanje ženskog podmlatka.“ Kanije, od tog novca je izgrađena današnja Ekonomsko-trgovinska škola u Šapcu.

- Ja imam kuću i plac u Šapcu do Stane Ostojićke, Sime Trojanovića i ulice, magacin u Šapcu kraj Save i zemlju u Belotiću, koju je moj brat kupio kao imanje braće Gligorića, i dve hiljade dukata, koje je moj brat mome mužu dao u radnju, kao i četiri stotine dukata, koje je moj brat dao mome mužu za miraz. Sve to imanje, osim ranije prodatih zemalja Josifoviću, hoću da do svoje smrti uživa moj muž Mijat, a čim ja i moj muž umremo, hoću da to imanje upotrebi se na zidanje jedne Više ženske škole u Šapcu, koja će imati natpis: Zadužbina Stanka Ostojića iz Šapca i njegove sestre Stane, supruge Mijata Milanovića, trgovca iz Šapca - pisalo je u testamentu kojim je dobrotvorka Stana Milanović poklonila svoju imovinu. Prema podacima iz napisa u lokalnoj štampi, celo imanje koje je Stana zaveštala kao zadužbinu procenjeno je na 100.000 dinara.

šabačka dobrotvorka Stana Milanović Stana Milanović, rad Hakije Kulenovića Foto: distrikt.rs

Te godine je umrla, sa samo 25, ali je njena poslednja želja kasnije ispunjena.

- Stana Milanović je jedna od dobrotvorki koja je živela u našem gradu. Zgrada Ekonomske škole koja danas nosi njeno ime nekada je služila kao internat Učiteljske škole, podignuta je iz njenog fonda. Taj internat kasnije je prerastao u ekonomsku školu. Škola je u neposrednoj blizini ulice koja je nedavno dobila naziv po Stani Milanović, na bočnoj strani zgrade je sada i mural ove dobrotvorke, tako da možemo da kažemo da je ovaj deo Šapca danas postao omaž dobrotvorki, koja je bila velika ne samo kad je naš grad u pitanju, već i po merilima tadašnje Srbije - kaže Tatjana Marković, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti, muzejski savetnik.

Na zgradi Ekonomske škole u Šapcu, koja odnedavno nosi njeno ime, i danas stoji natpis - Zadužbina Stane M. Milanović, što je i bila želja ove dobrotvorke. Tim tragom krenulo je i šabačko Preduzeće za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju „SET“. Želeći da afirmišu zadužbinarstvo i društvenu odgovornost u oblasti očuvanja pravih vrednosti, na zgradi „Centar 5“ koju su projektovali i izgradili, u ulici koja nosi ime Stane Milanović, donirali su mural.

- Naša ideja je da se grad oplemeni sećanjima na sve dobre i velike ljude, posebno žene koje su živele, radile i stvarale u Šapcu, tako da smo odlučili da i svi naši novi objekti budu posvećeni sećanju na neke naše velike ljude iz prošlosti - kaže Milenca Srećković, direktorka SET-a.

šabačka dobrotvorka Stana Milanović Testament Stane Milanović Foto: distrikt.rs

Mural, rad slikara Đorđa Zečevića, obiluje simbolima mudrosti, pobede i borbe za ravnopravnost, koji su obeležili kratak, ali značajan život šabačke dobrotvorke, sa akcentom na važne događaje u godini njenog rođenja, ali i smrti – 1891.

- Te godine je Nikola Tesla promovisao svoj transformator na godišnjoj izložbi u Parizu i ja sam taj motiv uzeo kao simbol njene smrti, ali ne kao plamen koji se ugasio nego kao iskru, koja je zapalila munje i osvetlila mrak. U donjoj zoni kompozicije nalazi se slika boginje Atine, koja predstavlja mudrost, kao i sova na muralu koja donosi Stanin testament. Tu je i simbolika vezana za godinu rođenja Staninog, 1867, kada su Turci predali ključeve grada i taj detalj je predstavljen na muralu. Stana Milanović je rođena u slobodi, i svojim rođenjem svedoči slobodu koja se odnosi na ženski rod - objašnjava Đorđe Zečević, autor murala.

I baš kao što je zapisao Ivo Andrić „Svi mi umiremo samo jednom, a veliki ljudi po dva puta. Jednom kada ih nestane sa zemlje, drugi put kad propadne njihova zadužbina“. Tako i zadužbina Stane Milanović i danas “živi”, a oni koji su to prepoznali, oživeli su i sećanje na nju.

Stana Milanović rođena je u Šapcu 1867. godine, kao kći Ostoje Filipovića, trgovca i bila je udata za šabačkog trgovca Mijata Milanovića. Imala je brata, Stanka Ostojića, koji je očito uzeo prezime po očevom imenu i koji je, kao i Stana, umro veoma mlad. Stana M. Milanović je umrla u Šapcu, 1891. godine. Sahranjena je na Donjošorskom groblju. Iako je malo podataka o njoj sačuvano, hroničari su pisali da je živela povučeno, zatvorena u kući sa visokim zidovima, iz koje je retko izlazila. Ostalo je zabeleženo da se vrlo lepo izražavala. O njenoj veličini govore dela.

šabačka dobrotvorka Stana Milanović Simbolizuje dobročinstvo, mudrost, inovativnost Foto: distrikt.rs

Video: Kažu im da šaraju, a oni sivilo pretvaraju u boju: Ovi umetnici žele od Beograda da naprave prestonicu murala

(Telegraf.rs/ Distrikt.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA