• 7

Veliki podvig lekara u Kragujevcu: Tri dana spasavali trudnicu zaraženu sepsom i na kraju uspeli

Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze, svi su izgledi da će pacijentkinja preživeti posle vrlo teškog stanja u kome se nalazila

  • 7

Pacijentkinja N.H (28) iz Novog Pazara teško je zaražena sepsom prilikom spontanog pobačaja u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u ovom gradu.

U nedelju uveče kada je prevezena u KC “Kragujevac” imala je sepsu, ugroženi su joj svi najvitalniji organi i bila je životno ugrožena. O tome u kakvom dramatičnom stanju se nalazila mlada žena govori i podatak da je smrtnost u ovakvim slučajevima i do 90 odsto.

Posle dijagnostifikovanja primenjena je najagresivnija trostruka terapija antibioticima. Međutim, nije došlo do pobojšanja i onda su lekari Urgentnog centra odlučili da primene kontinuiranu antiseptičku dijalizu koja se primenjuje svuda u svetu kada je to neophodno- kaže dr Predrag Sazdanović, vd direktor KC “Kragujevac” koji je nadgledao trodnevno dramatično lečenje pacijenkinje iz Novog Pazara.

Ova metoda se u Srbiji primenje još u na IKB u Sremskoj Kamenici, KOB “Dedinje” I Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju “Kliničkog centra Srbije”. Nakon primene ove metode u kome se kroz filtraciju krvne plazme eliminišu toksini nastali sepsom i ubrzava rad vitalnih organa, N.H. je izašla iz stanja opasnog po život. Rizik je smanjen za preko 80 odsto u odnosu na stanje u kome je primljena u KC “Kragujevac”.

– Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze, svi su izgledi da će pacijentkinja preživeti posle vrlo teškog stanja u kome se nalazila – kaže dr Sazdanović.

Za sada nije poznato kako se trudnica prilikom spontanog pobačaja zarazila do sepse u privatnoj ginekološkoj ordinacciji u Novom Pazaru, niti šta je uzrok teškog trovanja celog organizma.

Video: Čudo iz blizine: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(Telegraf.rs/sandzakpress.net)

Komentari

  • Kalimera

    Bogu hvala i nesto pozitivno da se zavrsi i svaka cast doktorima u KG.Sto se tice ovog iz privatne ordinacije,sta nije jasno. Nestrucnost i nesterilnost

  • ime

    Vidite ne razumem kako je trudnica ako je imala pobacaj?

  • Wtf

    Privatnici su zlo postali ...ljudi greše puno da privatno mogu bolje da se leče (oni koji imaju novac).. čast izuzecima ali sve više je lažnih diploma i svako može da bude doktor...Svaka Čast Timu iz Kragujevca

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima