• 4

Bosiljku su mučili i zverski ubili na Kosovu, prošle godine je proglašena sveticom

Stradala je u 17. godini zbog nepokolebljive vere u pravoslavlje

  • 4

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na prošlogodišnjem saboru kanonizovao Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana, zverski mučenu i ubijenu u sedamnaestoj godini, od Arnauta za vreme osmanlijske vlasti na Kosovu zbog nepokolebljive vere u pravoslavlje.

Svečanosti povodom prve godine od kanonizacije Svete Bosiljke počele su juče u njenom rodnom selu Pasjane. U crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu tokom svečanosti mošti Svete Bosiljke će biti izložene i prikazani detalji iz njenog života oslikani na stubu u samom hramu.

Iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion je jutros sa sveštenstvom u ovom hramu služio svetu arhijerejsku liturgiju. U 17 časova će biti održana služba, nakon koje će uslediti kulturno umetnički program.

Gostujući u Jutarnjem programu RTV Puls arhimandrit Ilarion je rekao je to veliki praznik i pozvao vernike da u što većem broju prisustvuju svečanosti koja se nastavlja i sutradan od 9 časova jutarnjom liturgijom, nakon čega će proslava prerasti u veliki narodni sabor.

Obretenje – vađenje, moštiju Sv Novomučenice Bosiljke koje su bile uzidane uz stub u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu izvršeno je 23. oktobra, 2019.

(Telegraf.rs/kosovo-online.com)

Komentari

  • Wien

    Da li vidite razliku izmedju svetice i one nesrecnice iz Cacka sto zbog cu.. promeni veru...???...svaki komentar suvisan...

  • REPENT

    Toliki sveci će i urisiti pravoslavlje

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima