• 15

Hiljade vrana u Jagodini, neki se plaše - šta rade tamo? Ovo je objašnjenje i pozitivan faktor

Ove ptice po svojoj prirodi nisu agresivna vrsta, niti u ovom periodu mogu da naštete bilo kojoj poljoprivrednoj kulturi

  • 15

U potrazi za hranom pojedine severne ptice polako pristižu u naše krajeve da prezime, a među njima su i vrane, vrste gačac, koje su nedavno u velikom jatu od nekoliko hiljada ptica došle u dolinu Velike Morave kod Jagodine i kod nekih građana izazvale nelagodu i strah.

Predstavnik Društva za proučavanje i zaštitu ptica Slobodan Knežević kaže da građane njihova pojava ne treba da zabrinjava, jer, objašnjava, gačci po svojoj prirodi nisu agresivna vrsta, niti u ovom periodu mogu da naštete bilo kojoj poljoprivrednoj kulturi.

- Ta vrsta vrana živi u većim kolonijama, i u ovom periodu godine dešava se da populacija iz severne Evrope pronalazi hranu u našoj zemlji i pridružuje se domaćim jatima. Zbog toga ta jata mogu nekada brojati i više hiljada jedinki - rekao je Knežević.

Naime, tako veliki broj gačaca mogao bi da ima pozitivnu ulogu u zaštiti životne sredine, kaže Knežević, jer su, objašnjava, gačci svaštojedi i besplatno za nas "recikliraju" veliku količinu organskog otpada koji završi u prirodi.

- Možda nemamo razvijenu industriju za recikliranje otpada, ali imamo sreću da ta vrsta ptice i dalje u značajnim brojkama dolazi u naše krajeve i uspeva da reciklira naš organski otpad, kako ne bi ostao glodarima, kao što su pacovi, koji su često prenosioci opasnih bolesti po ljude - navodi Knežević.

vrane u Jagodini

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Prezimiće i druge vrste

Osim vrana, kaže on, u Srbiji će ove godine prezimiti i druge ptice, kao što su severne zebe, obične zebe, češljugari, zelentarke, zimovke, odnosno sve one vrste koje se u nastupajućem hladnom periodu spuštaju u niže predele kako bi pronašle hranu.

- Mnogi možda ne znaju, ali brojnim vrstama ptica je hrana osnovni motiv zašto se uopšte sele, ne toliko zima, pa da ne mogu da izdrže hladnoću - objasnio je Knežević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Vlasta

    Okolo jagodine divlji depoziti svuda se baca sve i svasta u gradu kontejneri kad su zadnji put oprani dzubre bre na sve strane pa zato navalile vrane .

  • Trle

    Cule da je palma otvorio poljski wc pa dosle da vide.

  • Logika

    Vrane nisu na dobro, biće mrtvih na pretek, one to pretskazuju, nedao bog.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima