Vazduh u 6 gradova u Srbiji jako zagađen: U pitanju je najveći, peti stepen. Evo u čemu je problem

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena, a i vetar bi trebalo da doprinese pročišćenju vazduha

  • 16
srbija zagadjenost zagađenost

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Google

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je jutros bio "jako zagađen" u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice.

To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta Agencija.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže za RTS da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona.

Njihova koncentracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

Magla u Beogradu

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

- Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, "smederevaca" koji Evropi ne bi mogli "ni da primirišu" - rekao je Jovanović.

I meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena, a i vetar bi trebalo da doprinese pročišćenju vazduha.

srbija zagadjenost zagađenost

Foto: Google

Da podsetimo, Beograd je protekle nedelje bio na listi 10. najzagađenijih gradova na svetu, a jutros se našao na drugom mestu, odmah iza Delhija u Indiji.

I sajt Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje piše da je vazduh u Beogradu danas zagađen, pa se građanima preporučuje da smanje aktivnosti u spoljašnoj sredini i navodi se da se zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji.

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svez vazduh

    27. oktobar 2019 | 12:28

    Ja lepo uzivam na selu. Nemam kompleks da budem u gradu medju guzvama i deponijama. Polako dolazi na naplatu gradjanima sto bi svi u gradu da zive 🤣. Samo se vi gurajte po golubarnicima ahahahahha. Bg = smetliste

  • Zora

    27. oktobar 2019 | 12:32

    Problem je u glavama onih koji u fosilnim gorivima i smederevcima vide najveće zagađivače, a pred nisom im špartaju milioni automobila, šlepera, autobusa i ostalih drumskih razbojnika koji sipaju otrove iz auspuha.Takođe, u gradovima se greju centralnim grejanjem, a u predrgrađa, sa desetinama hiljada stanovnika ne mogu da dovedu ni metar cevi kako bi se i ti ljudi grejali kao "građani" od kojih se ubire porez isto kao od onih iz gradova.

  • @ Kiki

    27. oktobar 2019 | 13:11

    A Smederevo i Bor?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA