• 16

Vazduh u 6 gradova u Srbiji jako zagađen: U pitanju je najveći, peti stepen. Evo u čemu je problem

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena, a i vetar bi trebalo da doprinese pročišćenju vazduha

  • 16

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je jutros bio "jako zagađen" u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice.

To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta Agencija.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže za RTS da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona.

Njihova koncentracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

Magla u Beogradu

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

- Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, "smederevaca" koji Evropi ne bi mogli "ni da primirišu" - rekao je Jovanović.

I meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena, a i vetar bi trebalo da doprinese pročišćenju vazduha.

srbija zagadjenost zagađenost

Foto: Google

Da podsetimo, Beograd je protekle nedelje bio na listi 10. najzagađenijih gradova na svetu, a jutros se našao na drugom mestu, odmah iza Delhija u Indiji.

I sajt Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje piše da je vazduh u Beogradu danas zagađen, pa se građanima preporučuje da smanje aktivnosti u spoljašnoj sredini i navodi se da se zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji.

(Telegraf.rs/ RTS)

Komentari

  • GREJANJE

    HOĆEMO TOPLE RADIJATORE

  • нс

    Чим неки паметни министар нареди да цена гаса падне на 25-30 динара загађење је 65% умањено!!! Нема народ пара!

  • Дејан Младеновић

    А да није томе дбело допринело константно нато бомбардовање

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima