≫ 

Ovako Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku usred Užica: Publici poslata poruka da je sve moguće

Treći Etno-samit "TradicijaNova" prvi put se održava van Beograda

  • 14
Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku u sred Užica Foto: Agencija Rina

Da umetnost ne poznaje ni geografske granice, a ni prošlost, dokaz je treći Etno-samit "TradicijaNova" koji se prvi put održava van Beograda i to na jednom od izvora srpske kulture - u Užicu. U gradu na Đetinji, zaigrali su ruku pod ruku Srbi i Hrvati, zajedno predstavljajući svoje narodne pesme, igre i običaje.

- Želeli smo da pokažemo publici da je sve moguće. Zajedničkim koncertima negujemo našu tradiciju, spajamo je sa drugima i štitimo od zaborava - rekla je Ileana Jurić Bakotić, direktorka ansambla "Lado" iz Zagreba.

Na Etno-samit u Užice, pored hrvatskih, stigli su i gosti iz Slovačke, Mađarske, Grčke, Crne Gore i Francuske. Idejni tvorac ovog projekta jeste ansambl "Kolo" iz Beograda, a direktor Vladimir Dekić kaže da je jedina misija sačuvati tradiciju i potomcima je ponuditi na drugi način.

Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku u sred Užica Foto: Agencija Rina

Šta ćemo ostaviti generacijama koje dolaze?

- Baštinimo ono što smo dobili od svojih predaka, ali smo se pre par godina zapitali šta ćemo to ostaviti generacijama koje dolaze. Etno-samit je nastao kako bi videli kuda bi umetnost narodne igre i pesme trebalo da ide u budućnosti - rekao je Vladimir Dekić.

U pet dana smeštene su tri programske linije, naučni skup, kreativne radionice i festivalski deo.

- Umetnici iz svih delova sveta tako imaju priliku da razmenjuju svoja iskustva u ovoj oblasti, a mi možemo mnogo toga da naučimo. Znamo šta je naša tradicija i čuvamo je, ali takođe se trudimo da saznamo kroz kakve sve forme može da prođe, da bi je u novom svetlu prikazali gledaocima - kaže Dekić i dodaje da je zajednički koncert sa Hrvatima naišao na odlične reakcije publike.

Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku u sred Užica Ansambl "Lado" iz Zagreba, Foto: Agencija Rina

- Užičani su imali priliku da vide izuzetan performans i drago mi je što je to bilo baš ovde u srcu Srbije. Mi se držimo tradicije i iako se približavamo trendovima, ne znači da se bilo čega odričemo. Na našim koncertima smo uveli video najave, savremeni dizajn zvuka i tona i publika zaista oduševljeno prihvata taj novi koncept - naglašava Dekić.

Održavanje Etno-samita prvi put van Beograda obogatilo je kulturno-umetničku ponudu grada Užica, a u okviru njega predstavljeno je i lokalno Udruženje građana "Ere", KUD "Sevojno" i festival "Licidersko srce".

Etno-samit će biti zatvoren sutra koncertom državnog ansambla iz Mađarske, koji će prikazati novu formu svoje tradicije stavljenu u dramski kontekst.

Pogledajte video snimke:

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    27. oktobar 2019 | 15:01

    Ako zele da pokazu kako je sve moguce, nek to isto organizuju u splitu, il sibeniku... Mozda im onda i poverujem.

  • Bora

    27. oktobar 2019 | 14:41

    Već viđeno u vremenu SKJ, a zna se kako smo mi srbi prošli.

  • Ivica

    27. oktobar 2019 | 15:31

    Kako mi lepo oko srca igrajte,igrajte,a ne mrznja.Supruga mi iz Beograda,a ja iz Zagreba zivimo 37g u braku u Bgd.Tako da mi je ovo lepa vest bravo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA