• 14

Ovako Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku usred Užica: Publici poslata poruka da je sve moguće

Treći Etno-samit "TradicijaNova" prvi put se održava van Beograda

  • 14

Da umetnost ne poznaje ni geografske granice, a ni prošlost, dokaz je treći Etno-samit "TradicijaNova" koji se prvi put održava van Beograda i to na jednom od izvora srpske kulture - u Užicu. U gradu na Đetinji, zaigrali su ruku pod ruku Srbi i Hrvati, zajedno predstavljajući svoje narodne pesme, igre i običaje.

- Želeli smo da pokažemo publici da je sve moguće. Zajedničkim koncertima negujemo našu tradiciju, spajamo je sa drugima i štitimo od zaborava - rekla je Ileana Jurić Bakotić, direktorka ansambla "Lado" iz Zagreba.

Na Etno-samit u Užice, pored hrvatskih, stigli su i gosti iz Slovačke, Mađarske, Grčke, Crne Gore i Francuske. Idejni tvorac ovog projekta jeste ansambl "Kolo" iz Beograda, a direktor Vladimir Dekić kaže da je jedina misija sačuvati tradiciju i potomcima je ponuditi na drugi način.

Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku u sred Užica

Foto: Agencija Rina

Šta ćemo ostaviti generacijama koje dolaze?

- Baštinimo ono što smo dobili od svojih predaka, ali smo se pre par godina zapitali šta ćemo to ostaviti generacijama koje dolaze. Etno-samit je nastao kako bi videli kuda bi umetnost narodne igre i pesme trebalo da ide u budućnosti - rekao je Vladimir Dekić.

U pet dana smeštene su tri programske linije, naučni skup, kreativne radionice i festivalski deo.

- Umetnici iz svih delova sveta tako imaju priliku da razmenjuju svoja iskustva u ovoj oblasti, a mi možemo mnogo toga da naučimo. Znamo šta je naša tradicija i čuvamo je, ali takođe se trudimo da saznamo kroz kakve sve forme može da prođe, da bi je u novom svetlu prikazali gledaocima - kaže Dekić i dodaje da je zajednički koncert sa Hrvatima naišao na odlične reakcije publike.

Srbi i Hrvati igraju ruku pod ruku u sred Užica

Ansambl "Lado" iz Zagreba, Foto: Agencija Rina

- Užičani su imali priliku da vide izuzetan performans i drago mi je što je to bilo baš ovde u srcu Srbije. Mi se držimo tradicije i iako se približavamo trendovima, ne znači da se bilo čega odričemo. Na našim koncertima smo uveli video najave, savremeni dizajn zvuka i tona i publika zaista oduševljeno prihvata taj novi koncept - naglašava Dekić.

Održavanje Etno-samita prvi put van Beograda obogatilo je kulturno-umetničku ponudu grada Užica, a u okviru njega predstavljeno je i lokalno Udruženje građana "Ere", KUD "Sevojno" i festival "Licidersko srce".

Etno-samit će biti zatvoren sutra koncertom državnog ansambla iz Mađarske, koji će prikazati novu formu svoje tradicije stavljenu u dramski kontekst.

Pogledajte video snimke:

(Telegraf.rs / RINA)

Komentari

  • Jea

    Pih,a ja mislio da se ovo dogadja u istorijsko-bratskoj nam zemlji krvaCkoj...eee moji Srbi,nikad pameti

  • Ljubica

    Treba li stajati na putu ljubavi i mladosti?

  • Ivica

    Kako mi lepo oko srca igrajte,igrajte,a ne mrznja.Supruga mi iz Beograda,a ja iz Zagreba zivimo 37g u braku u Bgd.Tako da mi je ovo lepa vest bravo.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima