• 17

Slavičin bivši muž hteo da uda ćerku u Iranu dok je imala 12 godina: Deca čeznula da budu s majkom

Danas će konačno sleteti u Srbiju

  • 17

Oteta deca Slavice Burmazović stigla su danas u Srbiju, posle četiri godine od otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda.

Deca su se vratila u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova, a doveo ih je ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović.

Ministar Dačić je 24. oktobra u Bakuu o tom slučaju razgovarao sa kolegom iz Irana Mohamadom Zarifom koji je tada obećao da će se lično angažovati da se vrate oteta deca Slavice Burmazović koja se nalaze u Iranu.

Pokušao da uda ćerku od 12 godina

Bivši suprug Slavice Burmazović, Ejup Sabri Jundžu, odveo je troje dece bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku. Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. godine vraćena majci, ali je otac, uprkos zabrani, napustio teritoriju Turske i otišao u Iran.

On je, inače, najstariju ćerku Esmu, tada dvanaestogodišnjakinju, nameravao da uda u Iranu, pričala je tada Slavica, moleći za pomoć ispred Vlade Srbije.

Turski sud je 2016. godine doneo presudu da se Slavičina i Ejupova deca Esma, Ajša i Tarik vrate u Srbiju sa majkom. Presuda je postala pravosnažna u septembru 2016.

Deca se izjasnila da žele sa majkom

Prvo se Tarik izjasnio da želi da živi sa majkom Slavicom, a potom i obe ćerke. Kada je sudija obavestio Ejupa da deca žele da žive sa majkom, on je rekao da to može da razume.

- Ćerka i sin su mali i potrebna im je majka. Nudio sam Slavici da dolazi na svakih 15 dana u Tursku o mom trošku i vidi decu - rekao je tada Ejup na sudu.

Tokom suđenja saslušani su maćeha i komšinice Jundžuovih, a psiholog, pedagog i socijalni radnik razgovarali su s decom i utvrdili da su deca neuhranjena, maltretirana i zlostavljana.

- Kad god smo dolazili na Ejupovu adresu, nikog nije bilo kod kuće. Nije se odazivao na naše pozive - ispričala je tada socijalna radnica.

Oteo decu pa pobegao avionom

Ejup je 2015. decu oteo tako što ih je bez Slavicine saglasnosti odveo na Aerodrom "Nikola Tesla", prošao pograničnu policiju i odleteo za Tursku. Od tada Slavica pokušava da vrati decu, a sada je konačno uspela.

Treći osnovni sud u Beogradu doneo je 2016. godine privremeno rešenje po kojem se starenje nad decom poverava Slavici do pravosnažnosti postupka.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je krajem 2016. da je od vlasti Turske zatraženo da preduzme konkretne korake i da očekuje da će poštovati presudu sopstvenog suda o vraćanju dece Slavici Burmazović.

- Ne možemo sada da pošaljemo komandose odavde da nekoga dovedu, ali je u svakom slučaju taj problem istaknut na najvišem mogućem nivou u Turskoj - rekao je tada Dačić.

(Telegraf.rs/Blic)

Komentari

  • Ena Krstic

    Trebalo je da posalje komandose s obzirom da je otac izveo decu iz zemlje bez dozvole majke sto znaci da je greska carinika a samim tim onih koji ih zaposljavaju,kontrolisu i dr.

  • Ceca

    Nije mi jasno kako je uspeo da prodje kontrolu na aredromu bez punomocja majke i izvede decu iz Srbije?

  • knez

    Ima I ona narodna: Kad se ….te Djuku ne zovete , a sad kuku Djuka.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima