• 4
 ≫ 

Gde sve gori u Srbiji: Sateliti NASA snimaju sve požare, kod ovog grada bio je čak 141 ovog meseca

 ≫ 

Na mapi, s desne strane, možete da vidite gde su bili požari u poslednja 24 časa ili sedam dana

 • 4
NASA, požari

Foto: Printskrin/firms.modaps.eosdis.nasa.gov

Skup satelita NASA, koji čine FIRMS (Fire information for resource managment system) sistem su, od početka meseca oktobra na teritoriji okruga detektovali 141 požar na otvorenom.

Detaljnijim prikazom požari su detekotvani na poljoprivrednim poljima gde vlasnici tih polja pale ostatke useva. U poslednjih nedelju dana detektovano je 49 požara.

Kako je za Boom93 rekao Goran Đorđević, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, vatrogasne jedinice imaju dosta intervencija na gašanju požara kao i u obilasku terena. Kako je istakao Đorđević pripadnici odeljenja su od početka godine podneli oko 80 prijava protiv nesavesnih lica koja su palila vatru na otvorenom.

Goran Đorđević navodi i to da je ove godine požara manje nego prošle ali i dalje apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Takođe prema rečima Đorđevića problem predstavljalju i neuređene divlje deponije koje u poslednjem periodu gore. Pripadnici odeljenja za vanredne situacije te požare gase, ali dok se deponije ne urede i dalje će biti problema na njima. Kako dodaje Goran Đorđević najviše problema imali su na neuređenim deponijama u opštinama Kučevo, Veliko Gradište i Malo Crniće.

Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu još jednom upućuje apel građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Zabranjeno je i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Za nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara predviđene su prekršajne kazne u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara za firme, za odgovornu osobu u firmi od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za građane u iznosu od 10.000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

Podatke sa NASA satelita možete pročitati OVDE.

Video: Istočna Srbija u plamenu vatrogasci se bore sa šumskim požarima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Buki

  29. oktobar 2019 | 13:58

  Ne pali strnjiku, NASA sve vidi, sve dozna. Ne postoji vise nasa OZNA, vec njihova NASA

  3
  0

  Podelite komentar

 • Šole

  29. oktobar 2019 | 14:24

  Snimaju, a onda nam stiže naplata za onečišćenje životne sredine.Teško je od volova napraviti ljude.

  2
  0

  Podelite komentar

 • ...

  29. oktobar 2019 | 13:30

  Zadimili nas seljani

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA