• 0

Vojska i helikopter Mi-17 gase požare na Staroj planini u Bugarskoj

BTA javlja da je ovo trenutno najveći požar na Balkanskom poluostrvu i u Evropi

  • 0

Pripadnici kopnene vojske i helikopter Mi-17 iz Vazduhoplovstva bore se sa velikim šumskim požarima na Staroj planini i Nacionalnom parku Rila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bugarske.

Naporima na gašenju velikog šumskog požara na Staroj planini iznad grada Ćiprovci, u blizini granice sa Srbijom pridružio se i 21 pripadnik vojne jedinice za reagovanje na elementarne nepogode. Helikopter Mi-17 iz Vazduhoplovstva takođe je počeo da pomaže u gašenju vatre rano jutros, prenosi bugarska agencija BTA.

Požar na Staroj planini zahvata veliku površinu na teškom i nepristupačnom terenu. Vidljivost je smanjena zbog gustog dima. Vojnici rade zajedno sa lokalnim vatrogascima.

U gašenju požara u Nacionalnom parku Rila već drugi dan takođe učestvuje 21 pripadnik vojske. Požar besni između Čakalnice i vrha Kapatnik.

Glavni komesar Nikolaj Nikolov, šef Generalne direkcije za zaštitu od požara i civilne zaštite, posetio je Ćiprovce. On je rekao da je požar na Staroj planini besneo na površini od preko 4.000 hektara, od čega je jedna trećina na teritoriji Bugarske, a ostatak u Srbiji.

BTA javlja da je ovo trenutno najveći požar na Balkanskom poluostrvu i u Evropi. Srećom, vatra se proširila uglavnom na travnjake, grmlje i planinske pašnjake, a ne po šumama.

U gašenje požara uključeno je 150 Bugara i oko 200 Srba. Istraga o njegovim uzrocima je u toku, rekao je Nikolov.

Video: Helikopteri MUP-a nad požarom na Staroj planini

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima