• 10

Ruski "Iljušin" stiže u Srbiju tokom dana da gasi požare

Vlada Srbije je predala garancije i obezbedila sredstva za korišćenje tog ruskog aviona, kapaciteta 42 tone vode

  • 10

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije da su svi požari u pčinjskom okrugu lokalizovani, dok su na Staroj planini u fazi potpunog gašenja, ali da još ima džepova zahvaćenih vatrom, kao i da očekuje da ruski avion "Iljušin" tokom dana stigne u Srbiju, kako bi bio angažovan na gašenju požara.

Kako je rekao, Vlada Srbije je predala garancije i obezbedila sredstva za korišćenje tog ruskog aviona, kapaciteta 42 tone vode.

Na Staroj planini angažovana su 103 vatrogasca- spasioca, 30 pripadnika žandarmerije, određeni broj pripadnika policije opšte nadležnosti i 17 radnika "Srbijašuma", rekao je Stefanović.

Pozar Stara Planina

Požar na Staroj planini u fazi potpunog gašenja, Foto: Milan Radovanović

- Zahvaljujući dobrom i pravovremenom angažovanju uspeli smo da spasimo rezervat i šumski kompleks "Smrče" - Arbinje koji nije ugrožen i neće biti štete od požara - rekao je ministar i dodao da jedan deo šume jeste izgoreo.

Radi se na "dogašivanju"

Kako je rekao, najveći deo požara je na bugarskoj strani i u narednih dan ili dva se očekuje da i sa naše i bugarske strane bude potpuno lokalizovan požar.

- Što se tiče požara u pčinjskom okrugu, svi su lokalizovani i radi se na dogašivanju na nekoliko lokacija.

Stefanović je dodao da je angažovano 87 vatrogasaca i 100 pripadnika Vojske Srbije, kao i da su angažovana tri helikoptera koji su imali 47 naleta.

Pozar Stara Planina

Požari u Pčinjskom okrugu lokalizovani, Foto: Milan Radovanović

Dodao je da su helikopteri smešteni na niškom aerodromu i da će tu biti sve dok se požar ne bude ugasio.

Ministar kaže da je bilo problema sa vetrom i velikom količinom dima i da je ostavljeno starešinama pilota da procene i odlučuju kada mogu da lete, kako se ne bi ugrozio njihov život.

Stefanović je naveo i da su četiri aviona poljoprivredne avijacije sletela na niški aerodrom i dodao da je njihov kapacitet 1,5 tona vode po rezervoaru, što nije značajna količina za efikasnije gašenje požara, ali da će oni, kako je rekao, biti korišćeni u gašenju požara u skladu sa potrebama.

Video: Helikopteri MUP-a nad požarom na Staroj planini

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Toni

    Cuj ovih rusomrzaca kukala vam majka zasto ste tako zli.

  • Nišlija

    Iljušin danas nije stigao u Niš. Znam to jer kad dolazi prolazi mi pravo kroz dnevmu sobu. Bio bi primećen i sa njegovim ugašenim motorima karakterističnnog zvuka.

  • febo

    Sto ne dodju ameri da pomazu,njima smo dali specijani status

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima