• 8

Potresne sudbine žena iz Srbije koje su prošle pakao: Neke nemaju struju, vodu, odeću, ali imaju nas

Nevladina organizacija "Astra" pokrenula je kampanju "Pokažimo im da nisu same" kako bi se ugroženim ženama pomoglo finansijski

  • 8

"Zbog traume koje sam doživela, i dalje nisam sposobna da izađem sama u svet", "Dok sam bila eksploatisana, bila mi je zabranjena upotreba maternjeg jezika", "Osećam se bespomoćno", "Jako mi je teško finansijski, najviše mi trebaju pelene za mlađe dete"... Samo su neke od potresnih ispovesti žena koje su prošle pakao trgovine ljudima.

Nevladina organizacija Astra, posvećena iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima, pokrenula je kampanju "Pokažimo im da nisu same" kako bi građani, organizacije, udruženja i kompanije zajedničkim snagama pomogle ovim žrtvama u njihovom finansijskom, ali i mentalnom osnaživanju.

Prema rečima Hristine Piskulidis iz "Astre", kampanja je pokrenuta kako bi se ženama koje su bile žrtve trgovine ljudima obezbedile najosnovnije potrebe.

Trgovina ljudima

Printskrin: Youtube/Astra anti trafficking action

- To su žene kojima nedostaje ono što se nama podrazumeva u svakodnevnom životu: hrana, odeća i obuća, zdravstvena pomoć... Neke od njih nemaju ni struju ni vodu u svojim kućama. Uglavnom su to žene iz manjih sredina - navodi Hristina za Telegraf.rs.

Većina žena kojima je pomoć preko potrebna ima decu, te su im za njih neophodni odeća, školski pribor, sredstva za higijenu, novac za prevoz u školu, užinu...

Prikupljen novac biće uložen i u kupovinu ogreva, obezbeđivanja hitne medicinske pomoći, regulisanja troškova dobijanja ličnih dokumenata, kurseva i obuke za olakšavanje zaposlenja, kupovinu sredstava za rad, kućnih aparata...

Astra, trgovina ljudima

Foto: donacije.rs

Hristina navodi da je ovo "Astrina" prva kampanja ove vrste, u kojoj je cilj, za početak, da prikupi 350.000 dinara kako bi se pomoglo najugroženijim žrtvama trgovine ljudima.

- Ideja je da povremeno organizujemo takve kampanje kako bi se pomoglo tim ženama i njihovoj deci. To su osobe kojima je potrebna i psihološka pomoć, one su uplašene i teško stupaju u kontakt sa drugima - priča naša sagovornica i dodaje da će ova kampanja trajati do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Eksploatacija kojoj su su bile izložene, nekada i od strane bliskih osoba, ostavlja teške psiho-fizičke posledice i duboko narušava njihovo poverenje u ljude, ali i u sistem koji je trebalo da ih zaštiti.

Astra, trgovina ljudima

Foto: donacije.rs

Načini na koji možete da pomognete

Kampanju "Pokažimo im da #NisuSame" možete podržati na neki od sledećih načina:

- onlajn donacijom preko sajta donacije.rs, klikom na dugme "Doniraj" sa desne strane ovog teksta;

- uplatom na račun udruženja NVO ASTRA: 160-443370-30, Banca Intesa (svrha uplate Kampanja #NisuSame);

- ili donacijom u robi (ukoliko se odlučite za ovaj način pomoći, najpre kontaktirajte ASTRA tim putem mejla astra@astra.rs ili pozivom na broj 011 785 0001 / 060 33 47 817).

Do sada je za pomoć ženama žrtvama trgovine ljudima uplaćeno oko 100.000 dinara.

Astra, trgovina ljudima

Foto: donacije.rs

Za poslednjih 20 godina "Astrin" SOS telefon zvonio je oko 38.000 puta, i više od pet stotina žrtava trgovine ljudima dobilo je podršku kroz ovaj servis.

Ukoliko ste bili žrtva trgovine ljudima, možete da se javite na broj telefona: 011/785-0000.

Video: Pitali smo Beograđanke šta misle o nasilju nad ženama

(D. S.)

Komentari

  • mama

    Postoje i muskarci iste zrtve bez vode struje itd...

  • Sloba

    Sramota je za srbiju da ubijanje nekog navijaca za koga znamo da je teski kriminalac ima 40 komentara dok ovo sta bi trebalo da bude normalno samo 6 jednostavno se i necita tako i svako okrece glavu i nevidi nista

  • Benito

    Podrska za zene.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima