≫ 

Danas su Mitrovske zadušnice, dan sećanja na preminule: Jednu stvar ne smete zaboraviti da uradite

Na grobove se nose sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule

  • 5
Sveće Foto: Pixabay

Pravoslavni vernici ove danas obeležavaju jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima - Mitrovske zadušniceZadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće.

Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.

Ovaj praznik uvek pada uoči Svetog velikomučenika Dimitrija, zbog čega se i nazivaju Mitrovske zadušnice. U crkvama će se obeležiti Svetom liturgijom i parastosom, na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja.

Na grobove se nose sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi:

- Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

Sveće Foto: Pixabay

Na ovaj dan najviše ljudi izlazi na groblja u Beogradu. Gradsko saobraćajno preduzeće uvodi poseban režim saobraćaja po kome se pojačavaju gradske autobuske i tramvajske linije koje vode prema gradskim i prigradskim grobljima. Na groblje se odnosi hrana, koju po pravilu spremaju žene.

Zadušnice nikada nisu u vreme posta, niti padaju u postan dan, jer su uvek u subotu. Peku se kolači od belog brašna, koji se ponekad zovu "prosfore". Spremaju se rakija, pivo, vino, voda, a u nekim mestima se iznosi i žito.

Nosi se onoliko sveća koliko se mrtvih pominje. U svim krajevima Srbije na grobove izlazi sveštenik da okadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.

Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kuvar

    2. novembar 2019 | 07:43

    Bog da prosti sve mertve, i bas nocas sam sanjao baku i deku, sa bakom se izljubismo, e kazite mi da je slucajnost e pa nije sigurno

  • lea

    2. novembar 2019 | 09:19

    Mogu li na balkonu zapaliti svecu posto sam daleko i od kuce i crkve

  • Zahvalna cerka

    2. novembar 2019 | 08:00

    Upokoj Hriste u carstvu tvome gde je radost i gde svi samo tebe slave, dushu moga tate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA