• 0

U ovom gradu u Srbiji narod danas "ratuje", a nekada su se dešavale prelepe stvari

Park u kom starci sede na klupama i odmaraju, dok neumorna deca trče okolo

  • 0

U kratkom dokumentarnom filmu nepoznatog autora ostao je zabeležen svakodnevni život Pirota, ali i Stare planine i Toplog Dola. Dok se Piroćanci ovih dana bore da sačuvaju prirodu, u filmu iz tridesetih godina 20. veka, vidi se sva lepota te iste nedirnute prirode.

Žene koje tkaju pirotske ćilime na razboju, muškarci koji muzu ovce, jedna devojčica na bicikli, sa mašnom u kosi. I staro i mlado u narodnoj nošnji, žena koja iz pletene korpe hrani kokoške... Park u kom starci sede na klupama i odmaraju, dok neumorna deca trče okolo. Prikazan je i Mrtvački most, koji se prostire iznad reke Temštice na Staroj planini. Leva strana reke nad Mrtvačkim mostom zove se Mrtvina. Kako kaže istorija, krv se najmanje dva puta prolila sa mosta u reku.

Nepregledna krda jaraca koji pasu i čekaju da budu transportovani u Grčku i Afriku, a spomenuto je još nešto po čemu je ovaj kraj i tada bio poznat, a to je pirotski kačkavalj... Lepo podsećanje na to kako smo nekada živeli...

Pirot tridesetih godina prošlog veka

Printskrin;Youtube/ srdjan cvetkovic

Na padinama Stare planine leži i selo Topli Do u kom su danas sve češći sukobi između ljudi koji čuvaju parče prirode u kome žive i onih kojima to još nije jasno.

U tom selu se, 1937. godine venčao Najdan, sin Dimitrija Mladenovića, trgovca sa Desankom, od oca Nikole Čičanovića, trgovca iz Leskovca.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima