• 8

Radoslav prešao 600 km sa infarktom: Matematički izračunao da je bolje da vozi, nego da čeka lekare

- Uzeo sam lekove i sa suprugom se dogovorio, "stavljamo glave u torbu". Uz neko poznavanje biomehanike optimalnog položaja tela i tehnike disanja prevalismo 600 km - rekao je Bubanj

  • 8

Radoslav Bubanj, bivši rektor niškog Univerziteta učinio je junački podvig kada je u jedan sat posle ponoći u Grčkoj doživeo akutni infarkt miokarda. Profesor se nalazio se sa svojom suprugom u mestu udaljenom od Soluna dva i po sata, pa je proračunao koliko vremena treba grčkim, a koliko niškim lekarima i stvar preuzeo u svoje ruke.

- Znao sam da je tzv. "zlatni sat" bitan faktor kod infarkta miokarda. Razmišljao sam: Ako zovem njihovu bolnicu treba im dva i po sata da dođu i nazad toliko. Da zovem Niš potrebno je 11 do 12 časova, što je još gora varijanta. Uzeo sam lekove i sa suprugom se dogovorio, "stavljamo glave u torbu". Uz neko poznavanje biomehanike optimalnog položaja tela i tehnike disanja prevalismo 600 km dve granice i stignemo do Niša - priseća se Bubanj.

Doktori su bili zapanjeni. Smestili su ga na odeljenju Intenzivne nege koronarnog odeljenja Urgentnog centra KC Niš.

Prof. dr Radoslav Bubanj

Foto: Milorad Maksimović

Prema rečima Radoslava, na tom odeljenju je prof. dr Zoran Perišić učinio nemoguću misiju, ugradivši mu dva stenta i očistivši veliki tromb iz septuma. Koliko je neobičan ovaj hirurški zahvat objasnio je i sam doktor.

- Radoslav Bubanj primljen je na kliniku sa akutnim konorarnim sindromom, to je praktično jedna vrsta razvijenog infarkta, sa kojim je nažalost vozio toliko dugo - rekao je Perišić i naglasio da je prvi savet lekara da kada vam neka aktivnost izazove bol u grudima, prvo što treba da uradite je da prestanete sa tom aktivnošću.

On je dodao i da vožnja inače može samo da pogorša situaciju kada je u pitanju infarktno stanje.

- Vožnja je jedna ozbiljna psihofizička aktivnost i može pogoršati situaciju. Na taj način se povećava potrošnja kiseonika u srčanom mišiću i širi se na područje koje će pretrpeti štetu. Njemu je minimalan protok postojao sve vreme kroz arteriju i to ga je spasilo ozbiljnije štete na srcu - istakao je dr Perišić.

Kako je dokrot rekao, Radoslav je došao na nogama, ali je nalaz je bio vrlo loš, račva glavne arterije koja snabdeva ceo prednji deo srca sa najvećom bočnom branom bila je zahvaćena ogromnim trombom.

(Telegraf.rs/niskevesti.rs)

Komentari

  • goran

    Isto mi se desilo na Krfu. Universitetska bolnica u Ioannini, stent.. Ludost je ugrozavati svoj i zivote drugih.

  • Nole

    Srecno se zavrsilo. Ali da je doziveo ponovo infarkt u toku voznju i udario u drugi auto ovde bi bio drugaciji tekst. Ne vozte ako vam nije dobro. I kupite dobro osiguranje pred svaki put u inostranstbo ili ne putujte.

  • lud zbunjen

    Zivi i zdravi bili moj profesore!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima