• 20

Tužne Zadušnice u Prištini: Ljudi jedva prilaze grobovima najmilijih, sve je polomljeno i u korovu

Dva autobusa raseljenih iz Prištine, jedan iz Niša, drugi iz Beograda, pristigli su oko 11 časova

  • 20

Raseljeni Srbi iz Prištine, a među njima i manji broj onih koji još žive u ovom gradu, obišli su, povodom Mitrovskih zadušnica, grobove predaka i svojih najbližih, javlja Kosovo Online.

Nažalost, bilo je i onih koji zbog toga što je veliki broj spomenika prekriven rastinjem nisu mogli da pronađu grobna mesta pokojnika.

Katica Petrović, koja sada živi u Nišu, uspela je da dođe do očevog i stričevog groba i zapali im sveću. Crna mermerna ploča sa groba njenog strica leži naličjem okrenuta ka zemlji, a donji deo spomenika i krst su polomljeni, pise Kosovo Online.

Ona je izrazila negodovanje zbog stanja u kojem se groblje nalazi, kao i bojazan da je pitanje do kada će uopšte postojati.

- Ništa me više nece iznenaditi. Bojim se da će sve ovo jednog dana da bude izbetonirano. Doviđenja Srbi - priča revoltirano Petrovićeva, dok cupa korov sa groba i pokušava da zapali sveću.

Organizovano, već 20 godina grupa raseljenih Srba iz Gračanice na groblje dolazi minibusom. I ovaj put je Opština Gračanica obezbedila prevoz. Iako žive nadomak grada u njega dolaze od zadušnica do zadušnica prenosi sajt.

- Šta da me vuče ovde, koga da sretnem u gradu, na ulici, svi koji su mi nešto značili u životu ili su raseljeni ili su ovde na ovom groblju - prica Slavoljub Jovanović dok pali sveće kraj polomljenog krsta na dedinom grobu.

Kaže da je spomenik zajedno sa starom kapelom porušen još za vreme bombardovanja 1999. godine kada je jedan NATO projektil završio baš tu, u gradskom groblju.

Molitve za upokojene kraj njihovih grobova izgovara prištinski paroh Saša Mitrović kome prilaze članovi porodica i prijavljuju nova oštećenja koja su uočili na spomenicima preminulih rođaka i rodbine.

- Dužnost svakog građanina je da prijavi kada vidi da je grob oskrnavljen pa i nas kao eparhije je dužnost da to prijavimo nadležnim organima - rekao je prištinski paroh.

On je dodao da su zadušnice dani kada se molitveno sećamo upokojenih srodnika i da je žalosna i tužna slika što su i za ove zadušnice grobovi obrasli u šiblje i korov, iako je zahtev za čišćenje groblja prethodno upućen nadležnim gradskim vlastima, rekao je Mitrović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • DEDA RAKA

    Arnauti mora da shvate - Srbi će duplo da im vrate. Ja to obećavam !

  • Brka

    Koliko šiptara zna srpski i lupa minuse, prosto da ne poveruješ.Mio im je naš jezik, i drago mi je zbog toga.

  • Lusi

    Da li još negde u svetu postoji narod koji ruši tuđa groblja, skrnavi svetinje, vadi organe ljudima radi prodaje, otima zemlju, pali kuće, laže o svojoj istoriji ... ?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima