≫ 

Važno upozorenje RHMZ-a: Jaki naleti košave i danas, udari vetra preko 24 metra u sekundi

Za košavu je zanimljivo i to da je reč o vetru koji retko kada prate padavine, odnosno skoro nikada u isto vreme ne duva košava i pada kiša

  • 1
Košava, vetar u Beogradu Foto: Telegraf

Republički hidrometeorološki zavod Srbije, izdao je upozorenje da se danas u južnom Banatu očekuje olujna košava sa udarima preko 24 m/s. Posle podne vetar će biti u slabljenju.

Košava je jugoistočni vetar, donosi suvo i hladno vreme, a njeni udari mogu dostizati brzinu i do 70 kilometara na sat. Putanja joj je poznata, tako da se razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, u najvećoj meri kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, preko područja koja se baš iz tog razloga i nazivaju košavska. Ovaj vetar je najjaču na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Upozorenje, košava Foto: Printksrin/hidmet.gov.rs

Ona spada u vetrove koji duvaju sa planine, ali je u isto vreme i vetar koji tokom dana menja intenzitet, i najsnažnije duva između pet i deset sati ujutro.

Brzina joj je najčešće od 25 do 40 kilometara na sat, ali može da razvije i orkanske brzine.

Za košavu je zanimljivo i to da je reč o vetru koji retko kada prate padavine, odnosno skoro nikada u isto vreme ne duva košava i pada kiša. Ona može da usledi tek kada vetar prestane da duva.

Prema prognozi, u Srbiji će danas ujutro i prepodne biti pretežno oblačno, ponegde sa kišom. Duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata i u planinskim predelima dostizati udare olujne jačine.

Popodne postepeni prestanak padavina, a zatim i razvedravanje uz slabljenje vetra. Jutarnja temperatura u većini mesta od 10 do 16 , najviša dnevna od 17 do 22 dok će se na istoku Srbije zadržati hladnije, u jutarnjim satima od 5 do 8 stepeni, tokom dana oko 14 stepeni.

Video: Da li vam ovih dana nedostaje košava? Beogradski vetar čisti vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA