≫ 

Stanari ovih gradića, kvartova i ulica u Srbiji uvek moraju da se pravdaju zbog jedne činjenice

Izgovorite li jednom naziv ovih toponima u određenom kontekstu, nije potrebno više nikakvo pojašnjenje

  • 10
Putokaz Foto: Pixabay

Kad nekome kažete da bi mogao "da ode malo u Kovin", on će to, ako baš nije iz ovog banatskog mesta, shvatiti kao uvredu. A "Završićeš u Zabeli"... To je već pretnja.

Ili, na primer, ako sretnete mladu osobu koja kaže da "živi u Zvečanskoj", ne vam bilo prijatno da pitate neke detalje vezane za porodicu.

Pojedina mesta u Srbiji, ulice i gradski kvartovi imaju tu (ne)sreću da su poznati samo po jednoj adresi, obično ne baš omiljene institucije - zatvora, bolnice...

Kovin

Bolnica u Kovinu maltene je ozloglašena, ali samo zbog straha koji ljudi imaju od bolesti - zna se da tamo psihijatrijski bolesnici provode svoje dane na lečenju i da je to jedna od poslednjih stanica u koju dospeva svako ko ima ozbiljne duševne tegobe. Daleko od Beograda, tamo negde u Kovinu, nalazi se ustanova koju niko ne želi ni da vidi izbliza.

Kovin Printskrin: Google Street View

Zabela

Zabela kod Požarevca jedno je od najpoznatijih mesta na kojem završavaju kriminalci, ubice i zlostavljači. Kada vam neko, stoga, "pripreti" Zabelom, sigurno vam ne misli dobro...

Inače, Zabela ima i konkurenciju, "Padinjak" kod Beograda i Sremsku Mitrovicu.

Kovin Printskrin: Google Street View

Kumodraška

Na obodu Beograda, nedaleko od industrijske zone, nalazi se ustanova gde se, naročito zimi, upućuju oni koji nemaju krov nad glavom. U Kumodrašku najčešće odlaze beskućnici, koji nemaju gde da se okupaju i zagreju...

Sremčica

Jedna od retkih ustanova koje su smeštene u prigradskim naseljima, jeste i čuvena "Sremčica", odnosno "Ustanova za decu i mlade". To je dom u kojem završavaju mahom ona deca kojima porodica ne može da pruži svu potrebnu negu. Skraćeni naziv za ovo mesto je "Dom Sremčica".

Zvečanska

Ova ulica nedaleko od Autokomande poznata je i po Domu za nezbrinutu decu, tačnije "Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine", a koji je i poneo ime po ulici "Zvečanska". Ipak, u sklopu ove institucije postoji više domova za smeštaj nezbrinute dece i omladine na različitim adresama.

Kamenica

Romantično sremsko mesto poznato je po svojim šorovima i brdašcima na strmim padinama Fruške Gore. Ali, to ime je i te kako zvučno i nekome ko nikada tu nije kročio, jer - tamo se postaje policajac.

Sremska Kamenica Foto: Mateja Beljan

Drajzerova

Ako često odlazite u Drajzerovu, bićete vrlo sumnjivi širem krugu prijatelja. Kocka, alkohol...? Droga?

29. novembar

Velika policijska stanica, mesto gde su mnogi nerado prespavali, nalazi se u Bulevaru despota Stefana, ali, svi ovu stanicu MUP dobro znaju po starom nazivu ulice "29. novembar".

Video: Ovo mesto ostalo je obeleženo zbog žene koja je bila prvi serijski ubica

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brrr

    10. novembar 2019 | 10:16

    A kad kazes Beograd, e to je ozbiljna ustanova......

  • ТОПОНИЦ?

    10. novembar 2019 | 06:50

    Да, то је југ! КОГА ЈОШ ИНТЕРЕСУЈЕ ЈЕ ЈУГ?

  • Miks

    10. novembar 2019 | 01:52

    Ja sam imao problem bolesti zavisnosti i svaka preporuka za drajzerovu. P. S. Tamo ne leče drogu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA