≫ 

Ljubica nam je bila kao majka: Preminula žena u čijoj smo kafani tokom studiranja slavili i patili

Slavila je naše rođendane, slave, krštenja, diplomske ispite. Pokrivala nas je kada zaspimo, ispraćala u taksi kada popijemo malo više

  • 4
Kafana Ljubica i Marko Foto: Privatna arhiva

Ako pitate omladinu u Novom Sadu koja kafana je kultna i u koju svi odlaze, kao iz topa će vam odgovoriti "Kod Ljubice i Marka". I zaista, to je bilo više od kafane, jer je tetka Ljuba, inače vlasnica i konobarica u tom lokalu, bila kao majka svoj toj omladini.

Nažalost, ona je preminula nakon duge borbe sa teškom bolešću, a deo studentskog života svakoga ko je pohađao fakultet u ovom gradu, napustio nas je.

Možete li da zamislite tetka Ljubu, kako smo je zvali, koja uvek sređena, u sakou i sa biserima, crne guste kose, dočekuje svoje goste ljubeći se sa njima na vratima? I da, ponoviću, govorimo o kafani.

Kafana Ljubica i Marko Ljuba je sa nama slavila rođendane; Foto: Privatna arhiva

Onda nas smesti za sto koji proceni da će biti najbolji za broj osoba koji je došao, pa nas u toku večeri zamoli da taj ogromni sto podelimo sa nekim ko je došao bez rezervacije. Verujte, nikada nije ispao problem. Tako slučajno smo sticali studentska prijateljstva, odlazeći iz kafane zagrljeni, iako smo prethodno ušli kao potpuni stranci.

Tetka Ljubica je često slavila sa nama naše rođendane, slave, pa i krštenja. O diplomskim ispitima da vam ne govorim.

Kafana Ljubica i Marko Slavila se i slava "Kod Ljubice i Marka"; Foto: Privatna arhiva

Umela je ona i da nas pokrije kad zaspimo na kauču, koji je bio deo inventara ovog kultnog mesta. Zapravo, ova kafana ličila je više na dnevnu sobu Novog Sada, nego li na neki ugostiteljski objekat. A Ljuba, Ljuba nam je bila kao mama.

Stotinu puta je pijane devojke i momke pratila na taksi, pa onda zvala na brojeve telefona da se raspita da li su bezbedno stigli kući.

Kako alkohol neretko prati glavobolja i povraćanje, umela je i da drži čelo toj studentariji, da im stavlja obloge od krpe pokvašene u njenom magacinu. Tu je najviše vremena provodila kada nije htela da "nam smeta".  A nije nikada.

Kafana Ljubica i Marko Najviše smo voleli da kod nje provodimo noći;Foto: Privatna arhiva

Za nju ništa nije bio problem, osim policije, koja je zbog same lokacije, često dobijala prijave zbog glasne muzike. Mislite da je ikada prekinut provod? Nije.

Ona nas zamoli da se utišamo, što i učinimo, pa policija nema razloga da dođe opet te večeri. Od muzike je preferirala sve, ali mahom narodnu muziku: srpsku, bosansku, crnogorsku. Sve je moglo, samo da CD ide redom, bez menjanja pesama.

Kafana Ljubica i Marko Ljuba se uvek veselila sa nama; Foto: Privatna arhiva

Bakšiš? Ni u ludilu!

Ako biste možda pokušali da joj ostavite bakšiš, bolje bi bilo da sami napustite kafanu. Ni da čuje!

Ako nemate da platite, nema veze. Donećete drugi put. Nema šta nismo proslavljali ili preboljevali tu. Raskide, veridbe, položen ispit.

Kafana Ljubica i Marko Služila nas je iz starih kafanskih čaša; Foto: Privatna arhiva

Imali smo čak i članske karte.

Kafana Ljubica i Marko Imali smo i članske karte; Foto: Privatna arhiva

Danas je deo mog studentskog života, a verujem i mnogih Novosađana nestao.

Hvala ti, tetka Ljubo, za svako provedeno veče u tvojoj kafani. Možda će škripu onih teških vrata sada zameniti neko drugo mesto, ali ni na jednom pragu nećemo biti dočekani kao kod tebe. 

Kafana Ljubica i Marko Ljubin magacin; Foto: Privatna arhiva

Počivaj u miru.

(Snežana Čenad, tvoj verni gost, teta Ljubo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aguero

    4. novembar 2019 | 16:39

    Boga mi sve istina...Teta Ljuba je bila majka svih nas!!Popijemo 6 tura,ona sabere 2 ture...nikad baksis nije htela uzeti.Neka joj je laka crna zemlja!

  • Sajla

    4. novembar 2019 | 23:40

    Lepo je kad mladi ljudi pamte ovakve ljudine. Predivno.

  • Nora

    5. novembar 2019 | 23:46

    Deluje kao divna zena! Platila je danak nasoj odvratnoj pusackoj navici.. na svakoj slici tona cigara. mnogo lose.. mnogo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA