• 2

Veliki lešinar "upao" u Lovačko udruženje u Lapovu, sekunde su delile iznemoglu pticu od smrti

Ptica je nahranjena i napojena, a odmah je primećena pozitivna promena u njenom ponašanju

  • 2

Lovačko udruženje "Lapovo" iz Lapova, imalo je u ponedeljak neobičnog gosta. Na lokalitetu Staro brdo u Lapovu lovočuvarska služba, na čelu sa lovočuvarom Markom Jovanovićem, pronašla je i zbrinula beloglavog supa.

Već rano ujutru lokalni lovci su primetili zanimljivu pticu koja nikako nije karateristična za ove krajeve. Ažurni lovočuvar je odmah izašao na teren i obavestio Lovački savez Srbije o nesvakidašnjoj pojavi.

U kratkom vremenskom periodu LSS je pozvao stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i zajedno su započeli akciju spasavanja.

Ptica je bila vidno iznemogla i nepomična, a kako se nalazila blizu magistralnog puta - postojala je velika mogućnost da izađe na saobraćajnicu.

Beloglavi sup

Foto: Lovački savez Srbije

U konsultaciji sa ornitologom Bratislavom Grubačem, i uz pomoć policije koja je zaustavila saobraćaj, lovočuvar je uhvatio pticu i zatvorio u kavez do preuzmanja.

Ptica je nahranjena i napojena, a odmah je primećena pozitivna promena u njenom ponašanju. Nekoliko sati kasnije, stručnjak iz ZZPS Miloš Radaković preuzeo je beloglavog supa.

- Mladi lešinar je sada odveden u sigurne ruke eksperata, a mi se nadamo da će uskoro biti spreman da se vrati u prirodu. Ovo je veliki dokaz o tome koliko su lovci neophodna karika u očuvanju životne sredine. Da nije bilo lovaca i lovočuvarske službe, priča ove veličanstvene ptice zasigurno bi imala tragičan epilog - rekao je Radaković.

Potvrda da se lovci ne bave samo lovnim vrstama, već da je ljubav prema prirodi pokretač njihovog dejstvovanja, još jednom dolazi do izražaja. Ljudi koji su stalno u prirodi i koji su u apsolutnom suživotu sa njom, prva su linija fronta kada su ovakve neprilike.

Beloglavi sup (Gyps fulvus) je krupan lešinar koji naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo, Malu Aziju i severne delove Afrike. Živi u klisurama i nepristupačnim liticama na kojima se gnezdi.

Beloglavi sup

Foto: Lovački savez Srbije

Stanarica je ali prelazi velike razdaljine. Po načinu ishrane je isključivi lešinar, samim tim i jako bitan sanitarni faktor u održavanju ekosistema. Gnezdi se u kolonijama, ženka najčešće polaže jedno jaje i zato je svaki primerak ove vrste dragocen.

Beloglavi sup je naša najveća ptica sa težinom 7,5-8,5kg i rasponom krila oko 2,80m. Na Uvcu se nalazi najveća gnezdeća kolonija u Srbiji. Pored svog ekološkog značaja, ova ptica je jako bitna i u kulturološkom smislu. Vrlo je često prikazivana na grbovima u srednjovekovnoj Srbiji pa ga je tako bilo na grbovima Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića i Crnojevića, kao i na mnogim ornamentima u srpskim crkvama i manastirima.

Smatra se svetom pticom i glasnikom između Boga i ljudi.

U Srbiji je ova vrsta po statusu strogo zaštićena, a o njenoj populaciji brinu Zavod za zaštitu prirode Srbije i Fondacija ptica grabljivica-Beograd.

Lovački savez Srbije se zahvaljuje svojim članovima, lovačkom udruženju "Lapovo" i policiji iz Lapova, kao i Bratislavu Grubaču i Milosu Radakoviću iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, na saradnji i velikom doprinosu za očuvanje ove vrste.

Video: Mladunče Nada, jedna divna priča...

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Dasa

    Dragocena je i ljubav prema zivotinjama...zato sve cestitke svima onima koji su je ulozili na nesebicnom zalaganju i zbrinjavanju retke ptice! Beloglavom supu zelimo potpuni oporavak i slobodan let...!!!

  • samo vas posmatram

    Ovakvih lovaca je mozda samo 3%

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima