• 34

Direktor Matematičke gimnazije o borbi Mihajla: Profesori su mu u bolničkoj sobi držali predavanja

"Ima nešto u tome da najbolji odlaze prerano"

  • 34

Svet je izgubio jedan vanserijski talenat. Već sam mogao da ga vidim sa Nobelovom nagradom u rukama. Uvek sa osmehom na licu, bio je potpuno uveren da će pobediti bolest. Polagao je ispite i bio najbolji student na Kembridžu, družio se, izlazio, pomagao mlađim studentima, putovao, kao da mu nije ništa. Ima nešto u tome da najbolji često odlaze prerano.

Ovako legendarni direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović govori za "Novosti" o smrti svog bivšeg đaka i najboljeg učenika ove škole Mihajla Sporića (22), koji je preminuo nakon dvogodišenje borbe s karcinomom pluća, u noći između četvrtka i petka. Univerzitet Kembridž, gde je Mihajlo bio student završne godine na odseku prirodnih nauka i nosilac nagrade Triniti koledža za prirodne nauke, objavio je trodnevnu žalost i predlog da se ustanovi nagrada u njegovu čast.

Mladić koji je bio najbolji mladi srpski fizičar, u Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički, dok je istovremeno studirao u Velikoj Britaniji. Samo mesec dana pre nego što će krenuti na koledž, dijagnostikovan mu je rak pluća. Univerzitet mu je odmah obezbedio sve potrebne uslove, smeštaj i negu. Njegovi roditelji i mlađa sestra imali su smeštaj i sobu pored njegove, sve vreme tokom studiranja i lečenja.

- Dok je trajalo lečenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocene - kaže Srđan Ognjanović. -

Nije želeo da bilo ko zna da je bolestan, jer je sve vreme verovao i bio ubeđen da će ozdraviti.

- Nijednog momenta nije odustao - kaže Srđan Ognjanović. Prošle godine mu je bilo mnogo bolje i svi rezultati su bili dobri. Svi smo se nadali da je najgore prošlo.

Ali podmukla bolest se vratila pre mesec dana i stanje mu se naglo pogoršalo. Njegova drugarica sa takmičenja iz fizike Aleksadra Dimić poslednji put je videla Mihajla pre mesec dana u Parizu.

- Tada nije mogao da leti avionom zbog nedavne operacije na srcu i komplikacija sa nakupljanjem vode. Ipak, i tada je bio nasmejan i izgledao je dobro. Verujte, od kada ga poznajem, nikada ga nisam videla bez osmeha. Samo nekoliko nedelja posle susreta, stanje mu se naglo pogoršalo - kaže Aleksandra.

Aleksandra kaže da se ne zna da li je bio bolji drug, student, brat svojoj mlađoj sestri...

Mihajlo Sporic

Foto: Matematička gimnazija

- Imao je sve kvalitete koje jedna osoba može da ima. Držao je nastavu mlađim učenicima, organizovao zabave i društvene igre na svakom putovanju na kojem smo bili. On je bio onaj koji uvek ustupa pola svog kofera kako bi se na put ponele sve moguće društvene igre, od "monopola" do karata. Neverovatno je koliko je uz sve to bio uspešan - dodaje Aleksandra.

Sa tugom u glasu, Ognjanović potvrđuje priču Mihajlovih najbližih.

- Mnogo je đaka kroz ovu školu prošlo, ali verujte da niko nije bio kao on. Ko ga nije znao, ne može to ni da zamisli. To je takva kombinacija talenta, šarma, lakoće, uspešnosti. Kad prođe kroz hodnik onako visok, lep, sportista, neka dobrota isijava iz njega. Svirao je klavir, trčao polumaraton, imao devojke... Još kada znate da je on najuspešniji učenik kojeg je ova škola imala, tuga je još veća.

Prema prvim informacijama, postoji mogućnost da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ali zasada zvaničan zahtev nije podnet. Sa njegovog ispraćaja, umesto cveća, sav prihod biće uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka NURDOR, potvrđeno je za "Novosti".

- Mihajlova porodica nas je obavestila o tome da će pozvati sve ljude da umesto cveća uplate donaciju na naš račun - potvrđeno je "Novostima".

- U ime svih mališana koji se trenutno leče u Srbiji, zahvaljujemo im na ovom humanom gestu.

Kako kažu, od početka su upoznati sa borbom koju su vodili Mihajlo i njegova porodica.

- Oni su prijatelji našeg udruženja, i umeli su da i u teškim trenucima misle na drugu decu koja se u Srbiji leče od malignih bolesti. Mihajlova sestra je u septembru ove godine organizovala humanitarni turnir u odbojci na kom su prikupljena značajna sredstva. Deca koja se bore sa malignim bolestima su heroji i pobednici, i tako ćemo pamtiti i Mihajla - kažu u NURDOR-u.

Svaki razgovor je bio poseban

Mihajlo je sa svojim nekadašnjim direktorom delio privatne dogodovštine i uspehe.

- Nikada neću zaboraviti kada mi je pričao o putu u Njujork sa drugaricom. Platili su to novcem od stipendije, i za njih je to tada bio ogroman doživljaj. Njegove živopisne priče, o tome kako su se snalazili za smeštaj i šta su sve videli, ostale su mi u živom sećanju. Uopšte, svaki razgovor sa takvom osobom je poseban - - kaže Srđan Ognjanović.

Nagrade se ne mogu izbrojati

Mihajlo je bio nosilac Vukove diplome iz Matematičke gimnazije, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za mladog heroja Srbije.

Video: Borba sa leukemijom Aleksandri je promenila detinjstvo

(Telegraf.rs/ Novosti)

Komentari

  • Зз

    Али ја верујем да ће Србија изнедрити још много оваквих великана, јер нас је Бог створио да бољи, паметнији и лепши од свих оних који то хоће силом д докажу за себе! Почивај у миру, анђеле наш!

  • M.K.

    😢😢😢😢😢😥😥😥😞😞😞....

  • Dario

    Imamo genija,pola Srbije i ne znanza njega,ali vazno da zna svaku olos iz rijalitija,decko bokestan,bori se za zivot ni 5% ljudi nije imalo prilike gde to da procita!!!! Vazno da iz sata u sat citamo ko je koga u rijalitiju,ko je zatrudneo,ko abortirao,kome se vrti u glavi i koja protuva povraca....Ugasi se jedna mladi zivot,ponos ove zemlje,svaki drugi komentar,OD CEGA JE UMRO,KAKO...? SRAM TE BILO SRBIJO!!!!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima