Održana centralna manifestacija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Dan pobede u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama 11. novembra, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu - saopštilo je Ministarstvo odbrane

  • 2
dan primirja Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Sava Radovanović

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je danas nizom manifestacija. Uz najviše vojne počasti, himnu Srbije i svečani stroj Garde, venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, položio je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića.

Nakon polaganja venca, Selaković se upisao u Spomen-knjigu.

generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Golgota Velikog rata i Vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, Vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna Vam slava besmrtni junaci - napisao je Selaković.

Centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naveo je da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila između 1,1 miliona i 1,3 miliona ljudi, što je, dodaje, predstavljalo jednu trećinu tadašnje populacije naše zmelje.

Činu odavanja počasti pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata prisustvovali su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane akreditovani u Srbiji, udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

gradonačelnik beograda Zoran Radojičić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lovorovi venci povodom državnog praznika - 11. novembra, položeni su i kod savezničkih vojničkih grobalja iz Prvog svetskog rata - na Francuskom vojničkom groblju, kod Spomen kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Dan pobede u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama 11. novembra, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • javna ličnost

    11. novembar 2019 | 19:02

    Sve zemlje pobednice su izvukle korist iz tog rata, ko veću ko manju, sem Srbije koja se ujedinila sa svojim dotadašnjim ratnim neprijateljima umesto da je stvorila svoju uvećanu nacionalnu državu a Hrvate i Slovence prepustila njihovoj sudbini. Npr. Rumunija koja jeste bila članica Antante je u stvari rat izgubila iste godine kad je u njega ušla (1916) pa je iz rata izašla znatno uvećana; Grčka je u rat ušla godinu dana pred kraj pa se proširila na istok na račun Bugarske. Govorim samo o balkanskim državama članicama Antante, a V.Britaniju i Francusku i njihove kolonijalne dobitke da i ne spominjem. A Srbija je sebi natovarila na vrat Kraljevinu SHS od čega je kasnije i Srbija i Srbi u celini imala samo štetu. To je proigrana ratna pobeda.

  • Nije primirje

    11. novembar 2019 | 15:33

    Zovimo to pravim imenom, kapitalucija Nemacke a nasa pobeda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA