• 1

Jedinstven spomenik u svetu krije se u Čačku: Na njemu su obeležja sve četiri vere

Ovde počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i aus

  • 1

Na čačanskom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912 i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mestu.

- Ovde počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku se nalaze i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda - rekla je Lela Pavlović, direktorka Istorisjog arhiva u Čačku u izjavi za agenciju RINA.

čačak, spomenik, sahranjeni Srbi i Nemci

Obeležja sve četiri vere Foto: Rina

Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

- To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine -  izjavio je istoričar Miloš Timotijević.

čačak, spomenik, sahranjeni Srbi i Nemci

Istoričar Miloš Timotijević. Foto: Rina

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.

- Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama - rekla je Lela Pavlović.

čačak, spomenik, sahranjeni Srbi i Nemci

Lela Pavlović, direktorka Istorisjog arhiva u Čačku Foto: Rina

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Čačani još uvek na ovom mestu pale voštanicu u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu.

čačak, spomenik, sahranjeni Srbi i Nemci

Foto: Rina

čačak, spomenik, sahranjeni Srbi i Nemci

Foto: Rina

čačak, spomenik, sahranjeni Srbi i Nemci

Foto: Rina

(Telegraf.rs/Rina)

Komentari

  • SrbIN

    Bravo za Cacane ljude sa velikim srcem

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima