Dunavski kruzeri sve češće "zastaju" u Srbiji: Ove godine pristalo 1.533 brodova punih turista

Na gotovo 600 kilometara plovnog puta Dunava od Bezdana do Timoka, za sada je šest međunarodnih putničkih pristaništa

  • 2
Pogled na Žeželjev most i Dunav u Novom Sadu

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Broj kruzera koji su pristali u Srbiji, ove godine je za trećinu veći nego prošle. Pored Beograda, gde je pristajalo najviše turista, najčešće su bili ukotvljeni u Novom Sadu, Donjem Milanovcu i Golupcu. Rekordna nautička sezona nameće i obaveze - da se turistima ponudi više sadržaja i bolji uslovi kako bi se zadržali duže i potrošili više.

Dunavom kroz Srbiju, donedavno je oticao novac. Do pre 15 godina pristajalo je manje od 50 kruzera, a ove godine usidreno je 1.533, sa kojih je stupilo više od 200.000 turista.

di više sadržaja i bolji uslovi kako bi se zadržali duže i potrošili više.

Dunavom kroz Srbiju, donedavno je oticao novac. Do pre 15 godina pristajalo je manje od 50 kruzera, a ove godine usidreno je 1.533, sa kojih je stupilo više od 200.000 turista.

- Dve bitne stvari su na to uticale - investicije u infrastrukturu i kontinuirana promocija - rekao je Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama.

Četvrta evropska prestonica na Dunavu, posle Beča, Bratislave i Budimpešte - Beograd se više ne zaobilazi. Od aprila se iskrcalo više od 100.000 gostiju, a i lepa jesen produžila je nautičku sezonu do decembra.

- Vole da posete različite stvari - od Kalemegdana, donjeg Kalemegdana, podzemnog Beograda, vole da obiđu i Knez, Avalu, poneki od muzeja, u zavisnosti od toga koliko vremena imaju - navela je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

U Beogradu, turisti sa kruzera ostanu osam sati i ostave nešto više od deset evra. Austrijska prestonica beleži gotovo šest puta više pristajanja i četiri puta veću zaradu.

- Mi još nismo dostigli taj nivo, ali tim sadržajima koje se trudimo da ponudimo turistima, mislimo da ćemo moći da povećamo i potrošnju - istakla je Marija Labović.

Nizvodno, u Donjem Milanovcu zadrže se tek dva sata. Dovoljno za skromnu kupovinu. Manje od pola sata vožnje udaljen Lepenski vir, za četiri godine udvostručio je broj poseta.

- Donji Milanovac, Lepenski vir, Golubac - njihovo umrežavanje je novi kvalitet, novi turistički proizvod. Na tome treba da radimo da stvaramo nove turističke ponude - rekla je profesorka Snežana Štetić, predsednica Udruženja turističkih vodiča Srbije.

600 kilometara, šest pristaništa

 

Na gotovo 600 kilometara plovnog puta Dunava od Bezdana do Timoka, za sada je šest međunarodnih putničkih pristaništa.

- Mi ćemo u narednom periodu otvoriti 16 međunarodnih putničkih pristaništa. Trenutno imamo dovoljno kapaciteta da pristaništa prime i usluže sve koji žele da pristanu - naveo je Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama.

To će od naredne godine moći i u Sremskim Karlovcima, Zemunu i Ramu kod Velikog Gradišta.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA