≫ 

Danas je Aranđelovdan: Zaštitnik loze Nemanjića i čuvar pravoslavne vere

U mnogim domovima žuri se sa poslednjim pripremama za slavsku trpezu i doček gostiju

  • 25
Sveti arhangel Mihailo, Aranđelovdan Foto: Wikimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Arhangela Mihaila. Da li smo zaboravili koji je osnovni smisao Krsne slave, po čemu je ovaj svetac u narodu poznat, šta je najvažnije da nezaboravimo za slavu?

Slava je isključivo srpski običaj, jer i kad je praznuju pripadnici drugih naroda - slave je kao srpski i Pravoslavni običaj. Krsna slava ili Krsno ime, važan deo duhovnog i porodičnog života Srba, za vernike predstavlja najvažniji i najradosniji porodični praznik posle Božića. Pripreme za slavu počele su još pre nekoliko nedelja, pažljivim planiranjem da sve bude "u najboljem redu".

Arhangel Mihailo u strogoj anđeoskoj hijerarhiji ima čin vojvode, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele koji su otpali od Boga. Javljao se na mestima gde se javljala i Bogorodica, pa je u narodu prihvaćen kao nebeska sila i zemaljska zaštita.

Arhangel Mihailo Arhangel Mihailo Foto: Kupindo

Na ikonama je najčešće predstavljen kako u desnoj ruci drži koplje kojim poražava Lucifera, a u levoj ruci drži palmovu grančicu. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Brojna verovanja i običaji u narodu vezani su za proslavljanje Aranđelovdana. Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Arhangela Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne treba spremati žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer se žito priprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna. Ove godine pošto pada u četvrtak trpeza može da bude mrsna. Po narodnom verovanju slavi se i jesen zato što je kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Kaže se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije, Mihailo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Smatra se da Arhangel Mihailo obilazi sve bolesnike. Ako stane kod nogu, nije dobro; ako stane kod glave, dobro je - bolesnik će prezdraviti.

Na nekoliko dana pred slavu, u domu u kome se slavi, počinju pripreme kako bi se slava što svečanije i dostojnije dočekala. Kuća se rasprema, čisti i sređuje. Pošto se gosti na slavu pozivaju samo prvi put, dobro je svakog posebno podsetiti na dolazeći praznik. Bogatstvo trpeze i raznolikost jela koja se pripremaju za slavu, treba da su primereni materijalnim mogućnostima domaćina. Pravoslavno sveštenstvo osuđuje zaduživanje kako bi se pokazali pred gostima bogatom trpezom, što nije u duhu Pravoslavlja.

Trpeza ne mora "mnogo da košta", najvažnije je da porodica dočeka slavu u ljubavi i slozi, a od narodnih običaja važno je da sveštenik osveti vodicu u domu, da kuća ima ikonu svog sveca, svećnjak sa većom svećom koja treba da gori celog dana, dan ranije umešen slavski kolač, žito i vino. Sve ostalo što čini slavsku gozbu, izbor je domaćina i nije toliko važno.

Krsna slava treba da nas približi Hristu, da nas okupi, opomene, da približi porodicu i goste, da nas podseti na najlepše hrišćanske i porodične vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametni znaju

    21. novembar 2019 | 11:48

    Ljudi, shvatite da su Srbi i Crnogorci jedan isti narod. Pogledajte malo istoriju. Nikada vam Crnogorac nece reci da ne voli Srbe to moze samo milogorac. Ova novokonponovana srbadija i milogorci misle tako! Ovi što se Milu klanjaju i ovi s druge strane što kosovo brane preko tastature. Draga moja braco Srbi, ja vas volim i ponosno isticem da sam Srbin Crnogorac, imenom i prezimenom. Ponosim se podjednako sa Avalom i Lovćenom. Zivi i zdravi mi bili i u sreci proslavili Svetog Arhangela. Drzimo se zajedno uvek, neka je politika po strani i onako nista nikom dobro nije donela. ZDRAVO BILI!

  • Gojko CG

    21. novembar 2019 | 08:00

    Sve li ima veze sa srbijom,cudo jedno... a koji nemanjici jadni ne bili? Vi da nije bilo serija ne bi ni imali predstave kako su izgledali

  • M.K.

    21. novembar 2019 | 08:55

    Srecna slava ❤ svima koji danas slave na zdravlje i spasenje!🌺🍂🌺🍂🌺🍂💗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA