• 1

Najveći fikus na Balkanu napunio 48 godina: Čačanski div dug je 40 metara i proteže se na 3 sprata

Šta je tajna dugovečnosti ovog džinovskog fikusa koji je dug više od 40 metara i koji se proteže na čak tri sprata niko ne zna

  • 1

Brojni su domovi u kojima fikus stoji po ćoškovima kao ukras, međutim čačanski Dom kulture može se pohvaliti najvećim fikusom na Balkanu. Posađena davne 1971. godine, ova biljka je doživela punih 48 što je za ovu vrstu izuzetnu retko, jer nakon samo decenije većina njih - uvene.

Šta je tajna dugovečnosti ovog džinovskog fikusa koji je dug više od 40 metara i koji se proteže na čak tri sprata niko ne zna, ali stručnjaci sa Agronomskog fakulteta u Čačku kažu da je za njegovu veličinu i postojanost zaslužno podneblje na kojem je posađeno.

fikus, Čačak, Dom kulture

Suve grane i lišće se orezuju svake godine, Foto: RINA

- Njegov koren je duboko u zemljištu i on crpi svu tu vodu, pa na taj način praktično opstaje. Dokazano je da on svake godine raste preko metar, a mi ga orezujemo i uklanjamo suve grane i lišće. Postavljena je i metalna konstrukcija oko koje raste i koja ga održava - kaže Snežana Stanić iz JKP "Gradsko zelenilo" koje vodi računa o ovoj nesvakidašnjoj biljci.

fikus, Čačak, Dom kulture

Stablo crpi vodu iz zemljišta, Foto: RINA

Čačani su ponosni na svog zelenog sugrađanina koji je na neki način postao i simbol grada na Moravi, a najvećim fikusom na Balkanu oduševljeni su gosti iz inostranstva koji nikad nisu videli toliku biljku u zatvorenom prostoru.

fikus, Čačak, Dom kulture

Turistička atrakcija grada na Moravi, Foto: RINA

- Gosti dođu i zagledaju ga sa svih strana, pa im nije jasno kako to da je i na prvom i na drugom i na trećem spratu. Niko iz Doma kulture ne odlazi, a da se ne fotografišu sa zelenim gorostasom. On je definitivno naša turistička atrakcija - kaže Verica Kovačević iz Doma kulture u Čačku.

fikus, Čačak, Dom kulture

Verica Kovačević, Foto: RINA

fikus, Čačak, Dom kulture

Stablo se prostire na tri sprata, Foto: RINA

Čačanski fikus 2003. godine proglašen je za spomenik kulture i zaštićeno prirodno dobro trećeg reda, a građani su pokrenuli inicijativu da zbog svoje masivnosti bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

fikus, Čačak, Dom kulture

Najveći fikus na Balkanu i dalje raste u Čačku, Foto: RINA

(Telegraf.rs / RINA)

Komentari

  • Zika

    Zna se ko je najveci fikus kod nas

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima