• 6

Dečaku kog je vaspitačica beogradskog vrtića terala da se skine go, država isplaćuje još 1.400 evra

Srbija se, posle odluke Suda u Strazburu obavezala da dečaku isplati 7.500 evra, ali je na njegov račun stigla znatno manja suma

  • 6

Dečaku I. Đ. koji je, kako je utvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, mučen 2012. godine u beogradskom vrtiću "Skadarlija" kada mu je vaspitačica naredila da se skine go i tako sedi pred drugarima iz grupe, država će isplatiti još nešto manje od 1.400 evra, koliko mu je ostala dužna zbog pogrešnog obračuna nematerijalne štete.

Slučaj je, podsetimo, stigao do suda u Strazburu. Srbija se posle odluke ovog suda obavezala da dečaku na ime nematerijalne štete isplati 7.500 evra, ali je na njegov račun uplaćena znatno manja suma.

- Državno pravobranilaštvo poslalo je 18. novembra dopis kojim konstatuje da je ponovo proverilo primedbe na isplatu i utvrdilo da su one osnovane i da je potrebno detetu isplatiti još 1.389,13 evra. Utvrđeno je, kako se navodi u dopisu pravobranilaštva, da je u iznos nematerijalne štete neosnovano uračunat iznos sudskih troškova, ali i troškova neblagovremenog izvršenja presude. Zanimljivo je da su identične primedbe na obračun ranije odbijene - kaže za Politiku dečakov zastupnik Vojin Biljić.

Prema saznanjima Politike, oba dopisa (i onaj kojim su primedbe odbačene i onaj kojim se one usvajaju) potpisala je zastupnik Srbije pred sudom u Strazburu Zorana Jadrijević Mladar. Pošto su primedbe dečakovog punomoćnika odbijene, on nije ponovo obraćao pravobranilaštvu.

Zbog nemilog događaja koji se odigrao 18. aprila 2012. godine u vrtiću Predškolske ustanove "Dečji dani", Srbija će ostati upisana kao jedna od retkih država koju je Evropski sud upisao u spisak zemalja u kojima je zabeleženo mučenje deteta, a da se ono nije dogodilo tokom ratnih dejstava.

- Treba naglasiti da u konkretnom slučaju nikome nije bilo stalo do novca, nego da se ispravi greška zbog koje su dečak i njegovi roditelji osetili dodatnu poniženost - naglasio je Biljić.

Video: Medicinska sestra u Zvečanskoj bacaka bebu i deci fotografiše lica

(Telegraf.rs/Politika)

Komentari

  • Duško

    Dotičnoj naplatiti svu sve do jednog centa, najuriti momentalno sa posla, a zabraniti doživotno bilo kakvo zapošljavanje u ustanovama koje se finasiraju iz budžeta. Pobesnelo od nerada i spletkarenja, sa debelim državnim platama. Naplatiti štetu koju je država imala sa neizvršavanjem međunarodnog suda, i udaljiti sa posla.

  • Rade

    Bolje Tatu da je zvala da se skine!!!

  • Nix

    Ne umeju ni da obracunaju normalno ibwznekih gresaka...izem ti zemlju

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima