• 10

Lena je posle tuče u 5. razredu doživela moždani udar i ima invaliditet ruke. Tada se sve promenilo

Devojčica ima invaliditet desne ruke, ne može da drži olovku ni da prati nastavu

  • 10

Lena je bila zdrava devojčica, odličan đak, trenirala je odbojku i pevala u horu. Sve do jedne tuče u petom razredu. Zbog koje je, ispostaviće se, doživela moždani udar koji je ostavio posledice, fizičke i psihičke. Lena danas ima invaliditet desne ruke, ne može da drži olovku i prati nastavu jer ima poteškoće sa pažnjom i koncentracijom, ne može više da ide ni na odbojku.

Njena majka Milica Sretenović u ispovesti za Nedeljnik govorila je o problemu u kojem se našla porodica zbog vršnjačkog nasilja, o svakodnevnoj borbi da Leni bude bolje, a zašto je odlučila da priča o svemu kaže:

- Svako treba da zna šta jedna tuča u školi može da izazove i šta vršnjačko nasilje može da donese. Desilo se mom detetu, moglo je da se desi nekom drugom detetu. Još ne mogu da prihvatim da Lena ima teško oštećenje mozga.

Ta jedna tuča na školskom odmoru promenila je život ove porodice. Proteklih godinu dana traje Lenin oporavak koji još nije završen.

- Doktori u Kragujevcu su najpre mislili da je ona imala nešto urođeno, ali sve analize koje smo uradili kasnije, pokazuju da je moždani udar nastao kao posledica udarca, čak je jedan doktor to i napisao. Radili smo angiografiju koja je pokazala da je pogođena glavna arterija na mozgu što je izazvalo šlog. Lena je imala jako tešku ishemiju, cela desna strana tela joj je bila paralisana - priča Milica Sretenović.

Posle tuče, škola jeste prijavila nasilje, ali ne i važnu činjenicu - da je devojčica doživela infarkt mozga.

Lena se vratila u školu, ali nema odgovarajuću podršku, smatra majka.

- Škola ništa nije uradila da pomogne Leni. To je neka nadmenost kao da je moje dete napravilo nešto, kao da sam ja kriva. Od početka ove školske godine niko je nije zvao na rođendan, ni u šetnju. Razredna nije upitala kako je - priča Milica Sretenović.

Do tuče između Lene, tada učenice petog razreda, i dečaka iz njenog razreda došlo je 22. oktobra prošle godine u osnovnoj školi "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu.

Međutim, Lenina majka kaže da je upozoravala razrednu na zadirkivanja i uvrede, ali da je pravovremena reakcija izostala.

Drug joj pocepao džemper, udarao je pesnicama

Gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, Milica je rekla je da su između njene ćerke i dečaka uglavnom bile čarke, ali da se ona žalila razrednoj mesec dana ranije. Razredna joj je rekla: "Važi, rešićemo" ali je, tvrdi Lenina majka, sve ostalo na tome.

- Lena je rekla da joj dečak priča da je debela, da joj gura ranac, udara. Ja to nisam shvatala ozbiljno da zovem roditelje, već sam pozvala razrednu. Nemam ništa napismeno, rekla je da će obratiti pažnju - priča Lenina majka.

Kako je dodala, tri dana pre incidenta, Lena je došla kući sa pocepanim džemperom, koji joj je napravio drugi dečak.

- Pozvala sam razrednu, a ona mi kaže: "Da je Lena sedela mirno, to se ne bi desilo". Tražila sam da roditelju dođu, i da vidimo zašto je to uradio - priča Milica koja se u tim trenucima osećala potpuno nemoćno.

A onda, posle tri dana, razredna je pozvala Milicu, i uzdišući je rekla da su se dečak i Lena potukli.

- Dolazim u školu, njegov otac koji je bio moj školski drug 8 godina takođe. Vidim Lena uplakana, razredna pita - zašto ste se potukli", a dečak je rekao: "Zato što smo ludi" - objašnjava majka, koja kaže da se to dešavalo u učionici, za vreme malog odmora, da su vrata bila zatvorena, i da dok je nastavnik pio kafu, nije bilo nikoga u hodniku.

Dečak je Lenu, prema rečima njene majke, gađao punom flašicom vode, pesnicama je više puta udario, od čega nekoliko puta i u glavu.

- Dolazi druga devojčica i kaže da je dečak prevrnuo svima rančeve u učionici, a za to vreme njegov otac ćuti. Sledeći čas su imali francuski, ali sam ja odlučila da je odvedem kući. Razredna je rekla da pišemo izjavu, i da će i jednom i drugom smanjiti ocenu iz vladanja. Mislim da se nije ni raspitala šta se tačno desilo - priča Lenina majka.

Kako dalje priča Milica, one su došle kući, Lenu je bolela glava, pa joj je rekla da legne i da se odmori, pa će videti šta će dalje.

- Kada sam se vratila počela je da povraća, ja sam pomislila potres mozga. Odvedem je u bolnicu, ona dobija facijalis, desna ruka i noga oduzeti, skener čist, a nama ništa nije jasno. Tada se pojavio i Lenin otac, sa kim ne živimo, ali zajedno odgajamo decu - kaže majka.

Nakon toga, prema Miličinim rečima, pošto je skener bio čist, rekli su da ćemo videti ujutru i da ostaje u bolnici.

- Ona je nastavila da povraća do četiri ujutru, facijalis totalni sa desne strane i onda je predložen kontrolni skener u kome se pojavila tačka, a prekosutra već šlog, gde je transportovana hitno za Beograd - objašnjava Lenina majka i dodaje da su joj odradili slikanje krvnih sudova, gde je objašnjeno da je pogođena glavna arterija, koja vrši sve funkcije u mozgu.

Sumnjali su lekari, prema rečima Milice, da je možda imala urođeno, te da je udarac izazvao šlog.

- Lekar je napisao da na osnovu svih ispitivanja nema ništa urođeno, već da je to posledica udaraca, jer nije bio jedan, već očigledno više - priča Milica.

Video: Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu

(Telegraf.rs/Nedeljnik)

Komentari

  • Aleksandar

    Ko je kriv za ovo i za slučajeve mnoge postradale dece od vršnjačkog i drugog nasilja? Krivo je vaše i naše licemerstvo poštovani roditelji, jer se po sedeljkama i uz kafu bunite protiv nečega a u realnosti ništa ne preduzimate i jedva dočekate da zaključite kako je nasilje, prevara, lopovluk, NEVASPITANJE, DRSKOST I LICEMERSTVO nešto normalno! Krivo je naše i vaše licemerstvo jer jedno pričate po sedeljkama a sasvim drugo mislite i radite. Krivo je vaše i naše licemerstvo jer su vaša deca uvek u pravu ma šta god uradila samo zato što su vaša. Samima sebi i njima dopuštate sve dok za druge ljude i drugu decu iznalazite opravdanje. Nastavnicima,učiteljima i profesorima jesu ruke "vezane" lošim zakonima, ali šta ste vi preduzeli da se isti promene a sa se donešeni DOBRI zakoni poput Aleksinog i Tijaninog dosledno primenjuju. Isti se zaobilaze u širokom luku jer vam takvo stanje očigledno odgovara. ISTINA,IMA I TAKVIH NASTAVNIKA KOJI NE BI REAGOVALI ČAK NI KADA BI IM ZAKON TO DOZVOLJAVAO. ALI TO NIJE OPRAVDANJE. AKO VAM JE STALO DO PRAVDE I POŠTENOG DRUŠTVA GDE OVAKVE STVARI BIVAJU IZUZETAK A NE PRAVILO ONDA MENJAJTE ZAKONE I ONE KOJI ISTE NE POŠTUJU, A NE POLITIČKE PIJUNE. Toliko o roditeljstvu, školi i institucijama koje štite one koji čine nepravdu.

  • Aleksandar

    Poštovani roditelji,ako se pitate ko je kriv za ovo, odgovor se sam od sebe nameće svakome ko je iole pošten i istinski dobronameran. KRIVO JE NAŠE/ I VAŠE LICEMERSTVO. Naše(i vaše!) licemerstvo zato što se ne bunimo protiv primene(i izglasavanja!!!) loših krivučnih (i drugih!) zakona, već se borimo za smenu političkih partija i predsednika, čijom smenom već decenijama NE dobijamo NIŠTA. IMATE PRIMER ŠTA SE U RUMUNIJI DEŠAVALO KADA JE RĐAV ANTIKORUPCIJSKI ZAKON STUPIO NA SNAGU. TAKVA REAKCIJA SE KOD NAS NEĆE DESITI OČIGLEDNO NIKADA. Naše(i vaše!) licemerstvo, jer se samo 'na rečima' bunimo protiv stanja u kojem nasilnici, lopovi, varalice i nepravednici prolaze dobro(jer ih zakon štiti!) a ništa ne preduzimamo jer PREĆUTNO SVI OČEKUJEMO DA ĆEMO U TAKVIM OKOLNOSTIMA UŠIĆARITI ILI PROFITIRATI. Naše(i vaše!) licemerstvo, jer već predugo u narodu traje praksa da se žrtvi bilo kakve nepravde iznalazi krivica a za nasilnika/nepravednika opravdanje. Već predugo žrtva nepravde MORA da "okrene drugi obraz" (jer tako piše u Bibliji !!) dok neko ko čini nepravdu (u ma kom vidu!) NE MORA da primi adekvatnu već najviše SAMO SIMBOLIČNU KAZNU. Često čujem "Ma ko mu je kriv što nije znao da se brani!" ,ili "Ko mu je kriv što je hteo da bude pošten/dobar!". Krivo je naše i vaše licemerstvo jer jedna merila imamo/imate za sebe i za svoju decu a druga za sve druge ljude !! E, dokle god takva praksa bude PREĆUTNO ODOBRAVANA ovakve UNESREĆENE DECE ĆE BIVATI SVE VIŠE.

  • Ann

    Nasilje se ne zataskava nego nista ne moze da se uradi povodom toga.Kako to ne razumete.? Kako kazniti učenika ukoliko se ponasa bahato. Jedino sto nastavnici mogu i moraju jeste da se napravi izveštaj o tome sta se desilo i to vam je to. Tim za nasilje to vam je nista, mlacenje prazne slame.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima