• 3

Arheolozi u Novom Pazaru otkrili kule iz osmanskog perioda: Pronađen i jedan značajan novčić

"Taj novčić je bio svesno spušten na jedno đule. Kao da je neko od vojnika želeo da nam upravo kaže vreme u kom su ta đulad bila pohranjena na tom mestu"

  • 3

Prilikom čišćenja zidina novootkrivene kule na srednjovekovnom osmanskom utvrđenju u Novom Pazaru pronađen je novčić s početka 17. veka. Time su se promenile dosadašnje pretpostavke o starosti tog kompleksa.

U severnom delu bedema pored ostataka kule džepane, koja se nalazila na nekim fotografijama Novog Pazara sa početka prošlog veka, otkriveni su, kako arheolozi pretpostavljaju ostaci prve tvrđave palisadnog tipa iz doba Isa Bega Isakovića, osnivača Novog Pazara.

- Otkrili smo granicu one prve drvene tvrđave novopazarske i stepene širenja te tvrđave kako spolja, što predstavlja zidine koje se i danas vide, tako i u unutrašnjem dijelu, a to je kula džepana i barutana gde se čuvao barut. Otkrili smo i plafon zindana koji postoji dole. Za njega se znalo da postoji i ostaje nam da završimo - kaže Fuad Baćićanin, direktor Muzeja Ras u Novom Pazaru.

Zaštitna iskopavanja počela su 3. septembra s ciljem revitalizacije kule, u narodu poznatije kao džepane.

- U onim trenucima kada je Novi Pazar bio jako značajan trgovački grad i u svom punom vrhuncu, u takvim trenucima vi imate izgradnju ovako velikih objekata kao što je bila ova kula koja je kontrolisala ovaj grad - navodi Mustafa Altić, stručni arheolog za osmanski period.

- Prilikom čišćenja zidova kule otkrili smo jedan novčić u strukturi zida, mađarskog Vladara Matijasa Drugog, kovan je, iz 1618. godine. U jednoj prostoriji srećnim okolnostima pronašli smo 133 đuleta, jedan novčić koji je bio svesno spušten na jednom od đuladi vreme je 1876. godine iz vremena sultana Abdul Hamida Drugog. Kao da je neko od vojnika želeo da nam upravo kaže vreme u kom su ta đulad bila pohranjena na tom mestu - kaže Vladan Vidosavljević, arheolog Muzeja Ras u Novom Pazaru.

Tvrđava je, kao spomenik kulture od velikog značaja, pod zaštitom države.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

Video: Otkriven misteriozni hram skriven u srcu šume

(Telegraf.rs/ RTS)

Komentari

  • Tara

    Odmah zatrpavajte daleko im lepa kuca.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima