• 1

Država najavljuje otvaranje vrtića pri privatnim kompanijama

Ova novina doprinela bi na uštedi vremena, smanjenju listi čekanja za vrtić, osećaju sigurnosti kod dece i roditelja

 • 1

Dilemu koji vrtić da odaberu i da li će za njihovo dete biti mesta, nemaju jedino roditelji kojima čuvanje dece obezbeđuje firma u kojoj rade, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović kaže da će se sledeće godine na tome raditi sa poslodavcima.

- Poslodavac je hteo da ima jednu kompletnu sigurnost. Sledeća godina će biti prva gde ćemo vrlo aktivno raditi na komunikaciji sa poslodavcima da vidimo koje su to stimulacije, a to su najčešće zajednička ulaganja, finansijska sredstva kako bi se to i dogodilo - rekla je Ðukić Dejanović za RTS.

Prema njenim rečima, plan je da u narednoj godini jedan deo sopstvenih subvencija bude usmeren upravo na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama.

To bi vremenom smanjilo liste čekanja, jer kompanijski vrtići imaju mogućnosti da primaju i drugu decu ako ostane slobodnih mesta.

Dok su u Srbiji vrtići u okviru kompanija retkost, u pojedinim zemljama Evropske unije to nije slučaj. Najbolja situacija je u Nemačkoj gde u svakoj petoj kompaniji postoji obdanište, dok je u Austriji, 12 odsto kompanija otvorilo svoja vrata za decu zaposlenih, navodi RTS.

Kompanije koje su procenile da bi česta poseta deci koja su u blizini roditelja, smanjila produktivnost zaposlenih, odustale su od otvaranja vrtića. Da bi to mogao da bude potencijalni nedostatak, psiholozi ne spore, ali ističu i brojne prednosti.

-Pre svega se skraćuje put dolaska i odlaska iz vrtića, zatim osećaj da je majka u blizini je dobar za dete isto koliko je dobar osećaj za majku da je dete u blizini, daje još neku dodatnu sigurnost. Ako se dese neke vanredne sitacije, majka može vrlo brzo da dođe i da reaguje za razliku od udaljenog vrtića-kaže Ljiljana Filipovic, psiholog.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Red briggade

  24. novembar 2019 | 18:19

  Uvedide vi pristojan dečiji dodatak za svu decu, kao u zemljama EU, bez obzira na primanja roditelja. Puna su vam usta EU, a kad treba dati majkama, deci, starima...nema ništa.

  5
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok