≫ 

Pogledajte dobro ova lica: Koliko je ubijeno žena u Srbiji i da li su stradale zato što su - žene?

Minimalno 25 žena ubijeno je od početka 2019. godine

  • 69
Zene ubijene ove godine Foto: Facebook/Privatna arhiva/Zrenjaninski.com

Koliko je žena od početka godine tačno ubijeno ni oni koji pomno vode statistiku, ne znaju broj. Dok organizacija Žene protiv nasilja tvrdi da je žrtava bilo 25, kooridantorka Sigurne kuće Vesna Stanojević navodi da ih je ipak 26, a juče se na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, čulo da ta cifra iznosi - 28.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić podsetio je na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima. A baš takva okruženja najčešće su kobna po žene u Srbiji, koje su žrtve nasilja.

Na Dan borbe protiv nasilja nad ženama, prisećamo se nekih od najstrašnijih slučajeva torture nad suprugama, devojkama, majkama... koje su se završile na najgori mogući način - njihovim ubistvom.

Jedan od najstravičnijih zločina koji je potresao Srbiju je ubistvo Desanke Mošić (60) koju je 12. jula na autobuskoj stanici u centru Pančeva, pred masom ljudi, izbo bivši muž Petar Mošić (64). Sirota žena je davala znake života kada je Hitna pomoć došla po nju, ali je preminula u bolnici. Kao razlog ovog krvavog pira, njihovi poznanici naveli su Petrovu ljubomoru i neprihvatanje da Desanka više ne želi da bude sa njim. 

Petar Mosic, Desanka Mosic Petar i Desanka, Foto: Facebook/Petar Mosic/Desanka Mosic

Maja ove godine, Goran Janković (36) ubio je u Novom Sadu svoju suprugu Mirjanu (32) i njene roditelje Branislava (57) i Nadu (57). Ubijena Mirjana i Goran, kako su pisali mediji, nisu bili u dobrim odnosima, zbog čega ga je ona samo dve nedelje pre masakra prijavila za nasilje u porodici. Goran je tada dobio zabranu prilaska. Uz to, imao je i prijavu za ilegalno posedovanje oružja. Mirjana i Goran su bili nekoliko godina u braku i dva puta su se rastajali jer je on bio nasilan prema njoj.

Goran Janković, Mirjana Pajić Janković Goran i Mirjana, Foto: Facebook

Istog meseca, velika porodična tragedija dogodila se u opštini Mol, na severu Banata, kada je Karolj Ludman (58) svoju suprugu Slavicu (47) najpre polio benzinom, a potom zapalio u njihovoj kući. On je zatim sebi ubrizgao veću količinu insulina, jer je bio dijabetičar, verovatno, očekujući da će tako i sebe ubiti. Ludman je tvrdio da je sa suprugom "živeo u skladnom braku punih 25 godina, sve dok nije saznao za njenu višegodišnju vanbračnu vezu". Osuđen je na 20 godina zatvora.

Hicima iz lovačke puške Petar Ž. (73) iz Svileuve kod Koceljeve, 16. septembra usmrtio je Sanju Janković (42) iz Valjeva. Ubistvo se dogodilo oko 8 časova u njegovoj kući u Svileuvi, gde je inače živeo sam, a Sanja, sa kojom je bio u vanbračnoj zajednici, povremeno je tu boravila. Petar i Sanja su noć pre ubistva proveli u provodu po obližnjim ugostiteljskim objektima. Kada su se vratili iz provoda, Petar je u njegovoj kući, u spavaćoj sobi ispalio dva hica u Sanjine grudi. Komšije su nagađale da je ubistvo počinjeno iz ljubomore.

Selo Bataljage, takođe kod Koceljeve, potresla je još jedna vest - da je devojka Violeta J. (19) ubijena je sa 15 uboda nožem oktobra ove godine. Za njeno ubistvo osumnjičen je Dušan Petronijević (33), koji je bio s njom u vezi. Mladić je na saslušanju kod tužioca izjavio da ne zna da li je ubio Violetu Jošić (19), ali da se seća da je devojka bila izbodena nožem. Žrtva je sa njim raskinula mesec dana ranije.

Dušan i Violeta Dušan i Violeta, Photo: Facebook

Tragična sudbina snašla je i Tanju Vasiljković (46) koja je avgusta ove godine, zajedno sa svojim suprugom Draganom (52) pronađena mrtva u svojoj kući u Beloj Palanci. Dragan je Tanji, navodno, zario nož direktno u srce, posle čega se obesio u njihovoj kući u Njegoševoj ulici. Kako su komšije ispričale za medije, mogući motiv za zločin bila je ljubomora, kao i Draganovo problematično ponašanje. On je, kako su ispričali poznanici, bio patološki vezan za Tanju i nije želeo da prihvati razvod braka.

Studentkinja Marina Đuričić (30) ubijena je u svom stanu u Kotežu septembra ove godine. U nju je, kako se sumnja, iz pištolja pucao njen bivši dečko Stefan Golubović (31) koji je zatim pokušao samoubistvo tako što je pucao sebi u usta. Marina je preminula na licu mesta nakon što je pogođena sa dva hica u slepoočnicu. Kako kažu komšije, mladić je pucao u Marinu i u sebe, jer je ona "odlučila da ga ostavi".

Stefan Golubovic, Marina Đuričić Stefan i Marina, Foto: Youtube, Facebook

Safet Stan (53) iz Idvora uhapšen je zbog sumnje da je 18. avgusta ubio suprugu Violetu Nedu (35) iz Torka. Zločin se dogodio u Torku, u kući u Begejskoj ulici, u kojoj su njih dvoje živeli zajedno. Ubica je kobne večeri najverovatnije bio u alkoholisanom stanju. Pretpostavlja se da je suprugu zadavio rukama. Rodbina i komšije ispričali su da Safet ranije nije bio nasilan prema Violeti. Oboje su radili kao sezonski radnici i nisu imali redovna primanja. Poslednjih godinu dana su živeli u kući u Begejskoj ulici i nisu imali zajedničke dece.

Marko Puzić (27) iz Bogatića, osumnjičen da je oktobra ove godine ubio majku Desanku, staru 65 godina, i pretukao babu Veru (82) koja je preminula u bolnici, a svemu je prethodila stravična scena. On je golim rukama davio i pretukao majku i babu do smrti, a motiv zločina nije poznat. Komšije su čule kako je pretio da želi da ubije nekog komšiju i urlao da je "Isus i da mora da pusti krv". Kako komšije pretpostavljaju, majka i baka su nastradale dok su pokušavale da ga obuzdaju. Na saslušanju se setio da je čuo neke glasove koji ga dozivaju i kako ga je neko vukao za ruku dok je razjaren na ulici urlao: "Ja sam najjači, ja sam Isus".

Nišlijka Jelica Tatarovski još jedna je ženska žrtva u 2019. godini. Nju je, kako se sumnja, ubio ikonopisac Vladan G. (26) iz Raške koji je uhapšen početkom septembra ove godine. Nesrećna baka pronađena je u lokvi krvi, a ustanovljeno je da je ubica izmasakrirao nožem i razbio joj glavu čekićem. Vladan je jedno vreme živeo u zgradi gde i baka Jelica, a motiv ubistva još uvek nije rasvetljen.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

Video: Ubijena žena u bašti kafića u Kruševcu (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maria

    25. novembar 2019 | 21:54

    Ja bih zamolila ove ugnjetavane muskarce Srbije da mi navedu brojku nastradalih od ruke zena ih samo u ovoj godini?? A moze i sa proslom... svejedno

  • Marijana Djuric

    25. novembar 2019 | 22:15

    Ovi nasi muskarci postadose gori od Talibana.Evo primer iz mog komsiluka:Pokojna Ana zena za primer,dobra majka, dobra domacica nije nos provirila iz kuce.Ipak je dzukela od muza tukla bez razloga sve dok je nije ubio.

  • PREDRAG

    25. novembar 2019 | 21:15

    Sram vas bilo......kakav je ovo naslov, šta vi pokušavate da od SRBIJE napravite Saudijsku Arabiju. Ubijene su jer su živele sa UBICAMA I PSIHOPATAMA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA