• 9

Meteorolog otkriva kakva zima nas čeka: Evo kada će biti najhladnije i da li je to baš za praznike

Decembar će pratiti promenljive temperature, biće prisutna česta naoblačenja, uglavnom kiše, ali sa temepraturama iznad proseka za to doba godine

  • 9

Košava je počela da slabi u Srbiji, ali niže temperature se i dalje zadržavaju. "Telegraf.rs" razgovarao je sa meteorologom Đorđem Đurićem o temperaturama u decembru, vremenskim prilikama za praznike, kao i o najhladnijim talasima koje možemo očekivati u predstojećoj zimi.

Na početku razgovora Đurić nam otkriva da nije moguće dati toliko precizne prognoze, kada su praznici u pitanju, ako se uzme u obzir da je najtačnija prognoza ona za narednih sedam dana.

- Prvi decembar uzima se kao prvi zimski mesec u klimatološkom smislu, tako da nam sam početak tog meseca donosi prolazno zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom. Temperature će pasti u jutarnjim periodima, može se očekivati prvi mraz. Tokom dana biće između 0 i 5 stepeni, ali prohladno - kaže za "Telegraf" Đorđe Đurić.

Mraz

Foto: Pixabay/_Alicja_

Nakon toga, prema rečima našeg sagovornika, očekuje se priliv tople vazdušne mase i ponovo promenljivo vreme, te će se temperature kretati oko 10. podeoka.

- Uglavnom bez jačeg hlađenja na vidiku, bez tih drastičnih minusa. Biće prisutna česta naoblačenja, uglavnom kiše, ali sa temepraturama iznad proseka za to doba godine. Povremeno tokom decembra može biti susnežice i snega i u nižim predelima, ali se te padavine neće zadržavati - rekao je Đurić.

Mokre noge, kiša, pokisle noge, cipele, vodootporna obuća

Foto: Shutterstock

Kada se očekuje prava zima?

Nismo mogli, a da ne pitamo Đorđa, kakvo vreme je najavljeno za Novu Godinu i Božić.

- O tome je zaista rano da govorimo, upravo jer su te dugoročne prognoze vrlo nezhvalne. Međutim, možemo da govorimo u nekom opštijem kontekstu kada je reč o zimi. Pravu zimu, niske temperature i sneg, rezervisane su za januar i februar. Ovaj decembar će pratiti temperature oko proseka ili više od proseka. Imali smo vrlo deficitarnu jesen kada je govorimo o padavinama, ali će decembar imati znatno veće padavine, pa će to ići na ruku poljoprivrednicima - kaže Đurić.

Beograd, srpska nova godina

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"U jednoj deceniji tri hladne Nove godine"

Prema rečima meteorologa Đurića, u jednoj deceniji uglavnom budu tri Nove godine koje budu veoma hladne, sa puno snega.

- Rano je da takvu prognozu damo za predstojeće praznike, ali ne bi trebalo da nas iznenadi ako ove godine bude hladno, sa debilim minusom. Ova zima će biti manje-više prosečna. Poslednji pravi zimski mesec bio je februar 2012. godine, ali imamo i primer februara 2014. godine, kada nije bilo obilnog snega, ali košava je bila uraganska, stvarala je užasne smetove. Tako da postoje različiti faktori koji će odrediti kakve će vremenske prilike biti u Srbiji ove zime - zaključio je naš razgovor Đorđe Đurić.

Video: Njoj minus ne smeta da se po snegu valja u donjem vešu

(S. Čenad)

Komentari

  • E ovako

    Ne verujem meteorolozima .

  • Vosa

    Okruglo pa na cose.

  • Dusan

    Ovi neznaju ni juce kakvo je vreme bilo a ne za mjesec,dva...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima