• 6

Darko u svojoj kući gaji "čarobnu" gljivu: Uz žuti napitak svako puca od zdravlja

Kupio je jednu gljivu, doneo je kući i dalje postupao prema upustvima koja je pronašao na internetu

  • 6

Brojni su načini na koje ljudi pokušavaju da sačuvaju zdravlje i produže mladost, a dvadesetdevetogodišnji Darko Radovanović odlučio je da se oproba u nečemu nesvakidašnjem. U svojoj kući, u tegli, pre par godina počeo je da gaji japansku gljivu kombuhu.

- Kažu da se ona koristila još 220 godina pre Hrista u Kini, kao i da su napitak napravljen od nje pili i ratnici Džingis kana jer im je davao snagu i nergiju -započinje Darko svoju priču.

Pročitavši sva njena lekovita svojstva odlučio je da je proizvede sam i u tome je uspeo. Kupio je jednu gljivu, doneo je kući i dalje postupao prema upustvima koja je pronašao na internetu.

Darko Radovanovic

Foto; RINA

Kako je Darko napravio napitak

- Gaji se u crnom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra. Kad se ohladi u njega se stavi kombuha i ona u tome stoji oko petnaest dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost pije se jednom dnevno. Miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa - rekao je ovaj Bajinobaštanin i dodaje da je u pripremi neophodno obratiti pažnju na neke od pojava koje su moguće, ako niste sve uradili kako valja.

- Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, i da se gljiva ne dira prljavim rukama - kaže Darko.

Darko Radovanovic

Foto; RINA

Prvo se sam uverio u delotvornost gljive

Ovaj mladić, međutim, uradio je sve kako treba i dobio svoj lekoviti napitak. U njegovu delotvornost uverio se prvo on sam, a zatim porodica i prijatelji, stoga je ova žućkasto prozirna tečnost brzo postala omiljeni alternativni lek.

- Otac je imao problema sa kamenom u žuči, pio je kombuhu i kad je otišao na pregled doktorka mu je rekla da je kamen kao rukom odnesen. U mom kraju se pročulo koliko je ova gljiva delotvorna, tako da sam je mnogima davao na poklon - kaže Darko.

Darko Radovanovic

Foto; RINA

Kod kojih tegoba pomaže?

Ako se ovaj napitak pije redovno, stručnjaci kažu da se mogu sprečiti bolesti arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Obnavlja crevnu floru, ubrzava cirkulaciju, snižava šećer i holesterol u krvi.

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

(Telegraf.rs / RINA)

Komentari

  • VR

    Moji roditelji su to radili 1959. S vremena na vreme postane opet popularna.

  • maja

    koristila sam kombuhu ali u mešavini ornog i zelenog ćaja,prelep ukus

  • Hd

    Eto i on izgleda zdravo pravo sve puca. 😂cesto pije?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima