• 1

Oglasilo se Ministarstvo prosvete: Za poništaj diplome koja je plagijat nadležan Univerzitet

Ni plagijati ne smeju da se poništavaju tek tako, postoji tačno određena procedura

  • 1

U slučaju kada se utvrdi da diploma magistarskih i doktorskih studija nije rezultat samostalnog rada kandidata, već da je reč o plagijatu, za poništavanje je nadležan univerzitet, odnosno akademija strukovnih studija i visoka škola, navodi se u saopštenju koje je Ministarstvo prosvete dostavilo medijima.

Ministar, međutim, nema pravnog osnova da bez prethodno sprovedenog postupka na visokoškolskoj ustanovi koja je izdala diplomu obrazuje komisiju na osnovu čijeg mišljenja odlučuje o poništavanju te diplome, napominje se u saopštenju.

Ove institucije nadležne su i za postupak i za poništavanje diploma o stečenom visokom obrazovanju i drugim slučajevima. U saopštenju se kao primer navode slučajevi kada imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze u skladu sa zakonom i studijskim programom, kada nije prethodno ispunjavao uslove za upis na studije osnovnih, master ili doktorskih studija, ili kada je diplomu potpisalo neovlašćeno lice.

Ukoliko visokoškolska ustanova utvrdi da postoje razlozi da se neka diploma poništi, a to ne uradi onda ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prvo izdaje upozorenje i daje joj rok od 30 dana da to učini.

Ukoliko ni u tom roku visokoškolska ustanova ne poništi diplomu, ministar obrazuje komisiju čiji je zadatak davanje stručnog mišljenja na osnovu kojeg se diploma poništava.

Za diplome koje su izdale neakreditovane ustanove postupak po službenoj dužnosti pokreće ministar, a diplome se poništavaju kada se utvrdi da ustanova koja je izdala diplomu nije imala dozvolu za rad.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Toni

    Da nam je bog na pomoci od toliko neresenih problema treba drzava da se bavi sa problemima zutih i njihovih zahteva.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima