• 10

Božićni post počinje danas i traje 40 dana: Evo pravila kojih treba da se pridržavate

Božićni post je poslednji višednevni post u godini

  • 10

Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično započeli su post dan ranije.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista. I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao. Ne odnosi se samo na telesno uzdržavanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli. Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Orah, Orasi, Post, Posna hrana, ishrana, Zdrava hrana

Foto-ilustracija: Foter/ Un mundo maravilloso

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od Vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, sredom i petkom koji se poste "na vodi".

Ustanovljavanje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova se odnosi na drevna vremena hrišćanstva. Već od IV veka, Sveti Amvrosije Milanski, Filistrije, blaženi Avgustin pominju u svojim delima Božićni post. U V veku je o Božićnom postu pisao Lav Veliki.

Zelena pijaca, Božićni post

Foto: Telegraf

Prvobitno je Božićni post trajao za jedne hrišćane sedam dana, a za druge – malo duže. Na saboru 1166. godine koji je održan u vreme konstantinopoljskog patrijarha Luke i vizantijskog cara Manuila svim hrišćanima je bilo naređeno da poštuju 40-dnevni post uoči velikog praznika Hristovog Rođenja.

Četrdesetnica ili Filipov post

Božićni post je poslednji višednevni post u godini. Počinje 15. (28. po novom) novembra i traje do 25. decembra (7. januara), traje 40 dana i zbog toga se još naziva Četrdesetnicom, kao i Veliki post. Pošto post hranom počinje na dan praznika Svetog apostola Filipa (14. novembra po starom), onda se još naziva i Filipovim.

Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg Koji se javio svetu, i da bi mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje, navodi se na sajtu manastira Lepavina.

Video: Moj muž Rifet je čudo manastira Tumane: Doktori su rekli da mu nema spasa, a danas je živ i zdrav

(Telegraf.rs)

Komentari

  • E ovako

    Ja postim svaki dan -365 dana.🙄😂

  • Jeka

    Post nije samo telesno uzdržavanje, već podrazumeva i trud duse u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reci i misli

  • Гидри

    Да ли то значи да ако се не придржавам целог поста, а постим средом и петком, нисам добар верник? Можда због врсте посла којим се бавим, мој организам не може да испрати читав пост?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima