Ivana pomeranjem milimetara pomera granice u životu: Mlada paraatletičarka prva u bacanju koplja

Ova mlada devojka iz Kosjerića doživela je saobraćajnu nesreću koja je prouzrokovala teške povrede, ali je našla svoj motiv - sport

  • 1
Ivana Petrović, paraatletičarka Foto: PZS.rs

Pomeranjem milimetara Ivana Petrović (24) pomera i granice u životu. Ova mlada paraatletičarka iz Kosjerića, uspela je da se za nekoliko meseci napornih treninga, okiti zlatom. U italijanskom Grosetu osvojila je prvo mesto u bacanju koplja, i pobedničkim hicem ostvarila svoj lični rekord.

- Koplje bacam 15,65 metara, a disk 16,60. Svaki moj lični rekord mene podiže, i mnogo mi znači. Pomeranje granica, tera me dalje - kaže za PZS ova mlada sportistkinja.

Ivana trenira dva puta dnevno, ne obazirući se na vremenske prilike. Svakodnevno je na terenima užičkog stadiona i u teretani, gde stiče kondiciju za naredna takmičenja.

- Ima još dosta da se radi, da bih ja mogla da pariram takmičarima na evropskom i svetskom nivou. Ali, ja sam na početku karijere, i vreme radi za mene. Uz rad i redovne treninge, sigurna sam da ću uspeti. Nije mi teško da dođem, jer ja ovo radim zato što volim. Dajem sve od sebe, kako bi bila što bolja. Ne može svaki dan da se povećava dužina koju bacamo, ali trudim se da napredujem - priča Ivana sa verom u glasu.

Ivana Petrović, paraatletičarka Foto: PZS.rs

Od najranijeg detinjstva se bavi sportom. Karijeru odbojkašice prekinula je saobraćajna nesreća pre tri godine, u kojoj je zadobila teške povrede.

- Imala sam saobraćajnu nesreću u blizini kuće, kada sam se vraćala iz grada. Dve godine sam bila na rehabilitaciji, lečenju... i odlučila sam da počnem sa sportom, da to bude deo mene - priča ova mlada reprezentativka koja se pre devet meseci sa majkom iz Kosjerića doselila u Užice.

Uspesi na sportskim terenima dali su joj snage da počne da razmišlja i o samostalnom životu.

Nađite motiv

- Trebalo bi da polažem vozački ispit, i to će mi dosta olakšati da se osamostalim. U planu mi je da za godinu dana počnem samostalno da živim. Nema razloga da ne uspem u tome - sigurna je u sebe Ivana.

Uspesi mlade šampionke iz grada na Đetinji, motivisali su mnoge osobe sa invaliditetom da se okrenu sportu ili aktivnostima koje će pokrenuti njihov društveni život. Njen savet je - izađite iz kuće.

- Mislim da treba da izaberu nešto što njima prija. Ne mora to da bude sport, već nešto u čemu se pronalaze i što im odgovara. Bitno je da nađu motiv. Nadam se da ću kroz sport dosta videti i napredovati - kaže Ivana, i dodaje da postavlja sebi ciljeve koji će je dovesti do novih pobeda, na sportskim terenima ali i van njega.

(Telegraf.rs/Pzs.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanko

    4. decembar 2019 | 15:02

    Kada pročitam i vidim ovakve slučajeve divim im se i daju mi novu snagu u ovom komplikovanim životu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA