• 29

Sa ovog mesta Tito je upravljao sudbinom Srba 65 dana: Evo šta je ostalo od Užičke republike

Čitavih 65 dana potrajao je slobodarski duh

  • 29

Tito i dalje živi i to samo na jednom mestu u celoj bivšoj Jugoslaviji, a to je grad na Đetinji koji se jedini može pohvaliti da je svojevremeno bio republika i to samo zahvaljajući vrhovnom komandantu partizanskih odreda. Čitavih 65 dana potrajao je slobodarski duh, jer Užička republika živela je do 24. septembra do 29. novembra te ratne 1941. godine.

- Josip Broz Tito je imao svoju sobu u kojoj je radio. Prema svedočenjima ljudi koji su tada ovde boravili napravili smo identičan raspored koji čuva duh tih vremena. U sobi se nalaze Titov lični sto, telefon i krevet - kaže za RINU, Goran Novaković istoričar i kustos u Narodnom muzeju u Užicu, gde je 2016. godine urađena jedinstvena postavka pod nazivom “Užička republika”.

Tito, Užička republika muzej

Autentično partizansko naoružanje, Foto: RINA

Kulturne večeri da oboje ratne dane

U Užicu su se okupljali viđeni ljudi, vodili političke i društvene polemike, a glumci i pesnici imali su zadatak da te sive, ratne dane bar malo oboje, stoga su organizovali kulturne večeri koje su građanima ulivali nadu u bolje sutra.

Tito, Užička republika muzej

Goran Novaković, Foto: RINA

Jedina slobodna teritorija u Nemcima okupiranoj Evropi nije časila časa, u centru republike, na tada najsavremenijim mašinama štampali su se primerci Borbe i Užičkih vesti koji su pozivali Srbe u narodnooslobodilačku borbu.

Tito, Užička republika muzej

Mašina na kojoj se štampala Borba, Foto: RINA

- Mašina koja je tad štampala novine se i dan danas nalazi u muzeju, kao i primerci Borbe. Na nekim od njih, kao mesto izdavanja navodi se Beograd, baš da bi se sakrio Titov trag i činjenica da se zapravo nalazi u Užicu. Zadnji broj odštampan je u kafani na Zlatiboru, pred upad Nemaca - kaže Novaković.

Dubok trag iako je trajala 2 meseca

Tito, Užička republika muzej

Partizani u Drugom svetskom ratu, Foto: RINA

Iako je postajala samo dva meseca Užička repubila ostavila je dubok trag u našoj istoriji. Brojni su putnici namernici koji još uvek nisu zaboravili Titovu Jugoslaviju, pa dolaze u muzej da vide kako je to izgledalo nekad. Međutim, česti gosti su i pripadnici mlađih generacija koji naoružani pričama očeva ne zaobilaze Užice.

Tito, Užička republika muzej

Oklopni partizanski voz, Foto: RINA

- Turisti nam najčešće stižu iz Slovenije, oni su poprilično jugonostalgični. Zanima ih kako je republika funkcionisala i kako su izgledale autentične stvari iz tog perioda. Nijedna ekskurzija nas ne zaobilazi, a čini me se da su đaci poprilično upoznati sa istorijom iz tog perioda. Nema tog deteta koje ne zna ko je bio Tito - rekao je istoričar Narodnog muzeja u Užicu.

Tito, Užička republika muzej

Slovencima najzanimljivija Titova spomen soba, Foto: RINA

Ako se odlučite da obiđete užički muzej i zakoračite u vremeplov koji će vas vratiti u ratne godine, moći ćete da vidite i autentično oružje koje su partizani i proizvodili i koristili u isto vreme, njihove uniforme, ali i maketu oklopnog voza koji je čak bio blindiran i bombe mu nisu mogle ništa.

Tito, Užička republika muzej

Titova soba u kojoj je živeo za vreme postojanja Užičke republike, Foto: RINA

Užička repubila prestala je da postoji nakon bitke na Kadinjači, kada su Nemci uspeli da sruše srpsko uporište i uđu u Užice. Partzanske snage tada su se sklonile u Sndzak i odatle nastavile svju junačku borbu protiv okupatora.

(Telegraf.rs / RINA)

Komentari

  • Boki

    Mnogo srbujes. To su bile jedinice jugoslovenske vojske.

  • Tara

    Tito nas je unesrecio podeluo Srbiju na tri dela zasto hrvatsku i bosnu ne podeli

  • javna ličnost

    Partizanska borba protiv okupatora u Drugom svetskom ratu - nebitno od toga što su joj na čelu bili komunisti; 90% običnih boraca partizana nisu bili članovi KPJ ili su to postali tek naknadno tokom rata i čak nakon rata - je svakako deo slobodarske tradicije srpskog naroda i ne smemo da je se odričemo. Bitka na Kadinjači ide rame uz rame sa Mišarom, Kumanovom, Cerom, Kolubarom...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima