• 16

Prošlo je 78 godina od bitke na Kadinjači: Ne smemo zaboraviti borbu za slobodu

Srbija obeležava 75 godina od pobede nad fašizmom

  • 16

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Kadinjači je danas obeležena 78. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku.

Herojima Kadinjače, njih 270 poginulih, počast polaganjem venaca odali su delegacije Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije, SUBNOR-a, grada Užica i potomaka.

Na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je istakao da će Kadinjača uvek biti simbol prkosa i odlučnosti srpskog naroda da pruži otpor višestruko nadmoćnijem neprijatelju.

- Negujući tradiciju antifašističkog nasleđa Drugog svetskog rata mi danas u miru ostvarujemo zajedničke ciljeve i uključujemo Srbiju u evropske integracije, čime stvaramo osnovu za realizaciju brojnih državnih i nacionalnih ciljeva. Samo ujedinjeni u veliku porodicu evropskih naroda i država možemo stvarati sigurnu, stabilnu i izvesnu budućnost generacijama koje dolaze - poručio je Antić.

Predstavnik SUBNOR-a Vidosav Kovačević naglasio je da žrtve boraca Radničkog bataljona nisu bile uzaludne i da je iz njihove krvi nikla sloboda u kojoj i mi danas živimo.

- Srbija obeležava 75 godina pobede nad fašizmom i življenja u slobodi. Za to treba da zahvalimo i borcima Kadinjače i svim herojima NOR-a, kao i Crvenoj armiji. Oni su se borili i izginuli za slobodu. To ne smemo da zaboravimo - naglasio je Kovačević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je da komemorijalni kompleks na Kadinjači svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Ðurović i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju, u istoriji poznatu kao Užička republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.

Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

- Naša dužnost i obaveza je da se sećamo i iskazujemo poštovanje njihovim žrtvama. Jer, samo tako možemo biti dostojni slobode koja je plaćena ljudskim životima - poručio je Petković.

(Telegraf.rs/Tanjug)ro

Komentari

  • Milorad

    Za to su nas fašisti i bombardovali, što smo bili protivu njih, Trebali smo ih dočekati cvećem, i sad bi bili ko Švajcarska, ali Srbi navalili da budu partizani.

  • Jovo

    Bilo je to vreme kada su drzave Evrope padale jedna za drugom, sovjetska armija se povlacila jos dve godine, a nasi partizani su se hrabro borili protiv nadmocnijeg okupatora. Cak su imali I svoju oslobodenu teritoriju, Uzicku repunliku. Treba da budemo ponosni na ove hrabre borce.

  • Mikulovac

    A jel postoji neka bitka u HR protiv nemaca

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima