Umesto Lazareve subote Vlajko slavi 29. novembar: Nema kolač i sveću, već Titovu sliku

U kuću Vlajka Jevtića dobrodošao je i pop, ali ne kao svešteno lice u mantiji, već kao gost i prijatelj

Dan 29. novembar u kalendaru porodice Jevtić upisan je crvenim slovima. Vlajko kao stari komunista, već pet decenija ne slavi versku slavu, jedini je ateista u svojoj parohiji, pa se u njegovoj kući, ispod Titove slike i zastave SFRJ danas okupljaju gosti.

- Ovu partijsku slavu otac mi je ostavio u amanet. Nikad je nisam prekinuo, moja rodbina, komšije i prijatelji to znaju i dolaze mi u goste, kao što ja idem kod njih kad slave nekog od svetaca - priča Vlajko za RINU.

U njegovu kuću dobrodošao je i pop, ali ne kao svešteno lice u mantiji već kao gost i prijatelj. Na Vlajkovoj slavi nema žita, niti slavskog kolača. Sve počinje minutom ćutanja, a kasnije se nastavlja interpretiranjem himne “Hej Sloveni”.

Vlajko Jevtić

Vlajko umesto krsne slave slavi 29. novembar, Foto: RINA

- Družimo se do kasno, pričamo i evociramo uspomene na Titovo doba. Imamo i čak poseban repertoar pesama koje su se nekad pevale za 29. novembar. Nikad se nije živelo tako dobro i lepo kao u vreme bivše Jugoslavije. Besklasno društvo i dalje je moja ideja postojanja. Ali od 1.100 komunista koliko ih je bilo u Lajkovcu, izgleda da sam dosledan toj ideologiji danas ostao samo ja - priča Vlajko sa titovkom na glavi.

Vlajko Jevtić

Gosti stižu bez izuzetka, Foto: RINA

Dan nekadašnje republike SFRJ, 29. novembar predstavljao je najveće slavlje koje je iziskivalo bar nekoliko neradnih dana. Pored ovog, jugonostalgični Vlajko ne zaboravlja ni ostale Titove praznike koji se obeležavaju u maju. Međutim, kako kaže, njegovi sinovi ipak nemaju komunistički duh.

- Moja deca od svoje tridesete godine počela su da slave porodičnu slavu Lazarevu subotu, a ja sam ostao veran svojim partijskim ubeđenjima. Nikad se ne krstim, a manastire obilazim samo kao turista - rekao je Vlajko.

Vlajko Jevtić

Vlajko ispred simbola nekadašnje države, Foto: RINA

Definitivno je da se duh starih vremena i dalje ne zaboravlja, a oni koji prolaze pored Vlajkove kuće na “njegove svete dane” na terasi mogu videti zastavu na kojoj piše "Proleteri svih zemlja ujedinite se".

(Telegraf.rs / RINA)

Komentari

  • Miki

    Cudi me up.dio tolike godine zabadava.

  • salko

    Samo mala digresija za sve one sto u negativnom kontekstu pisu o tamnici tj, Jugoslaviji.Prije nego sto posaljete komentar sjetite se da vam(a i nama u BiH)strana cizma hoda po zemlji,da se stranci sastaju i dijele zemlju.Znam da sila Boga ne moli,ali nekad su se ljudi sastajali da nam dodijele zimske olimpijske igre, i to u doba nevidjenih bojkota i podjela u svijetu.Sta mislite,zbog cega bas Jugoslaviji? Da ne bi bilo stereotipnog pitanja,zbog cega ste onda izasli iz Yuge,ako je bila dobra,dobro procitajte vase komentare, u njima je odgovor.Istu tu pricu su imali neki devedesetih,eto vam jos sjede u poslanickim klupama.Po onoj staroj ko prije djevojci....oni su svoje naplatili,a VI...Hocemo li potrazit odgovor kod Makrona,Merkel,Trumpa,Kunte,Pante....

  • M.K.

    Pa dobro neka slavi sta god hoce nije zabranjeno valjda, ali drzavu nije stvorio Tito vec Sveti Sava i ostali Sveci💗dugo pre njega.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima