• 2

"Tlo je podrhtavalo, bili smo u opasnosti": Srpski spasioci o danima u Albaniji nakon zemljotresa

13 srpskih spasilaca nekoliko dana učestvovalo je u akciji spasavanja

  • 2

Davor Vidović, vođa tima za spasavanje Sektora za vanredne situacije pri Ministastvu unutrašnjih poslova Srbije, ispričao je kako je izgledala akcija spasavanja u Albaniji nakon razornog zemljotresa.

- Osećali smo da tlo podrhtava i dok smo tragali za preživelima u zemljotresu. Sve vreme smo bili u opasnosti, u jednom trenutku, osetili smo udar od pet stepeni po Rihterovoj skali, gledali smo zgrade oko sebe. Trudili smo se da o tome ne mislimo, već da u ruševinama nađemo preživele - rekao je Vidović.

On je, sa još 12 svojih kolega, od prošlog utorka do subote boravio u Albaniji, gde je spasavao ljude i tragao za žrtvama među ruševinama u Tumanama i Draču, koje je za sobom ostavio najsmrtonosniji zemljotres ove godine u svetu.

Albanija, Tumane, akcija spasavanja, zemljotres, MUP RS

Foto: MUP RS

- Kolege iz Niša i Kragujevca, ukupno nas 13, krenulo je prošlog utorka pre podne - priča Vidović. - Naš konvoj činili su jedno terensko vozilo, vatrogasni kamion i putnički kombi. U Tuman smo stigli u toku noći, i već oko 6.30 počeli smo da radimo.

U ovakvim situacijama prvo se izviđa lokacija i procenjuje stabilnost objekta. Pripadnici srpskog spasilačkog tima prvo su razgovarali sa očevicima, kako bi utvrdili da ne postoji dodatna opasnost - od struje, curenja gasa...

- Počeli smo sa ručnim uklanjanjem ruševina, u kojem je učestvovalo 30 vojnika. Koristili smo i bager za uklanjanje ostataka građevine. Toliko je sve bilo zatrpano, da smo u prvi mah mislili da nećemo nikog naći. Vodili smo se intuicijom, i kada smo pomerili ogroman deo betona, pronašli smo dva tela, koja je smrt zadesila u krevetu.

Albanija, Tumane, akcija spasavanja, zemljotres, MUP RS

Foto: MUP RS

Iako smo profesionalci pa smo navikli na svakakve prizore i mirise, nikada nam nije svejedno - kaže nam Vidović.

Sledeća lokacija je bio hotel na obali u Draču, koji se potpuno urušio. U okviru Štaba međunarodnih snaga, tu su bili angažovani i timovi iz Francuske, Italije, Turske, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Video: Srpski spasilački tim pomaže u albanskom mestu Tumane

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Komentari

  • Maki

    A kako su sad Srbi mogli da predju granicu a ovako nesmeju nek vide malo kako je kad se ruse kuce!!!!

  • Aleksandar

    Kakav bi potez Vucic napravio da je licno isao u akciju spasavanja. Trebalo je to da uradi

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima