≫ 

Stefan (21) mladi je istraživač i dobitnik Oktobarske nagrade. Ne želi da ode iz Srbije

Kako nam je rekao, cilj njegovog istraživanja jeste da menja svet nabolje. Želi da za njegov uspeh čuju mladi i deca, kako bi dobili stimulans i počeli da se bave naukom

  • 20
Stefan Unić, inovator, orgoniti, Trstenik Foto: Privatna arhiva

Mladi inovator Stefan Unić (21), student u Visokoj tehničkoj mašinskoj školi strukovnih studija u Trsteniku, dobitnik je Oktobarske nagrade za svoj rad i doprinos u naučnom istraživanju. On je osmislio ideju "Personalizovanog orgonita", uređaja koji ublažava elektromagnetna zračenja.

Ovaj momak studira proizvodno mašinstvo, a kako je za "Telegraf.rs" objasnio sve je krenulo od predloga profesorke sa fakulteta, da osmisli neku biznis ideju i prijavi se na regionalno takmičenje učenika i studenata u preduzetništvu i inovativnosti. Na tom projektu radio je mesecima i osvoji 2. mesto, a bilo je 300 kandidata.

- Trebalo je da smislim neki novi proizvod, kog nema na našem tržištu. Kako volim svašta da istražujem i čitam, zaključio sam da bi to mogao biti orgonit, odnosno jednostavni ekološki uređaj koji nam može pomagati u očuvanju naše okoline i nas samih. Kako su orgoniti predmeti koji se već upotrebljavaju, došao sam na ideju da ih personalizujem bojom, izgledom i osobinom - kaže Stefan Unić za "Telegraf.rs".

Stefan Unić, inovator, orgoniti, Trstenik Foto: Privatna arhiva

Orgoniti su tradicionali predmeti, sa širokom primenom u Japanu i Kini. Koriste se za bolji rast biljaka, za okončanje suše, a postoje i orgonoski topovi, koji rasteruju tragove koje avioni ostavljaju za sobom.

Stefan navodi da je primena orgonita ogromna, dodavši da smatra da su oni budućnost. Oni se prave od različitih vrsta materijala: bakra, mesinga, kristala, a vezivni element je smola.

Stefan Unić, inovator, orgoniti, Trstenik Foto: Privatna arhiva

- Zamislio sam to kao proizvod koji će biti u službi zdravlja i službi kupaca, dakle da ga pravim tako da se uklapa uz, recimo, boju dnevne sobe. Nisam imao radionicu kada sam počinjao to radim, a čak tri godine sam samo čitao o orgonitima. Bilo je tu i mnogo neuspelih pokušaja, ali sam se edukovao i uspeo. Svoje istraživanje sproveo sam u svom domu. Izmerio sam elektromagnetnim detektorom nivo zračenja kod televizora, a onda tu istu radnju ponovio stavivši orgonit na televizor: nivo zračenja smanjen je bio za 50 odsto - rekao nam je Stefan.

Stefan Unić, inovator, orgoniti, Trstenik Foto: Privatna arhiva

Želim da ostanem u Srbiji i znanje poklonim svom narodu

Prema rečima našeg sagovornika, sve nagrade koje je osvajao, osvojio je uz pomoć profesora i mentora, koji su sa njim nedeljama radili i osluškivali njegove ideje.

- To nisu samo moje nagrade, već i moje škole i ljudi koji su sa mnom radili. Svi me pitaju da li želim da napustim Srbiju i kao većina mladih odem, moj odgovor je: ne. Želim da svoje znanje ostavim svojim ljudima. Čak i kada sam išao po raznim inostranim sajmovima, trudio sam se da duh i mentalitet našeg naroda prenesem u što boljem svetlu - iskren je mladi inovator.

Stefan Unić, inovator, orgoniti, Trstenik Foto: Privatna arhiva

Kako nam je rekao, cilj njegovog istraživanja jeste da menja svet nabolje i da proizvodi ideje koje će usrećiti ljude. On želi da za njegov uspeh čuju mladi i deca, kako bi dobili stimulans i počeli da se bave naukom.

Stefan Unić, inovator, orgoniti, Trstenik Foto: Privatna arhiva

- Oktobarsku nagradu koju sam dobio je moja najdraža nagrada, iz nekoliko razloga. Prvo što je to nagrada koju mi je dodelio moj rodni grad, Trstenik, zatim to što se dobija samo jednom u životu, a treće zato što sam je dobio sa samo 21 godinu. Ta nagrada me obavezuje da budem još bolji nego što sam dosada bio, ona je potvrda i satisfakcija da ono što radim ima smisao - priča Unić ponosno.

Video: Da li su Sovjeti oteli Amerikancima Teslinu tehnologiju

(S. Čenad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. decembar 2019 | 08:25

    Jos si mlad i neiskusan tako kroz vreme promenices ti misljenje vise puta u zivotu,tako kao vecina ili ces se kajati ili radovati

  • Fil

    3. decembar 2019 | 09:15

    Otićiće, samo dok shvati!

  • Ha

    3. decembar 2019 | 09:53

    Jos uvek. Cek polako. Ni ja u njegovim godinama nisam zelela da odem. Pa sam zavrsila medicinu, pa sam se toliko razocarala volontirajuci na kojekakvim klinikama bez bilo kakve nadoknade novcane. A onda sam spakovala prnje kupila kartu u jednom pravcu i vec dve godine radim kako dolikuje. Ucim, usavrsavam se bez trzavica, sikaniranja. Pozdrav deceko svu srecu ti zelim. Mozda, ali mozda se promene neke stvari dok jos malo ne stasas. Uci to je jedina stvar koju niko ne moze da ti oduzme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA