• 7

Dete vam je problematično i maltretira vršnjake? Obavljaćete društveno korisni rad umesto njega

Naši ministri u potrazi za inovativnim načinama prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja

  • 7

Roditelji dece koja se u školi ponašaju problematično za kaznu će se baviti društveno korisnim radom, koji bi podrazumevao i uređenje parkova i ulica, ukoliko predsednica Vlade Ana Brnabić uvaži predlog Foruma beogradskih gimnazija za smanjenje i prevenciju nasilja u školama.

Sastanku koji je u petak sazvala Brnabić prisustvovali su ministri čija su polja relevantna za ovu temu, poput Mladena Šarčevića, Vanje Udovičića i Nebojše Stefanovića, a o prevenciji vršnjačkog nasilja govorio je i predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov. U ime Foruma predloženo je više ideja, od kojih je najzvučnija bila uvođenje obaveznog društveno korisnog rada za roditelje dece koja u školi načine teže povrede zabrana obaveza.

- Zakonom su propisane kazne između 5.000 i 100.000 dinara za roditelje čija deca naprave neki prestup, a najviša kazna za koju mi znamo da je u praksi izrečena nekome iznosila je 5.000 dinara, i to dva ili tri puta. Svi su svesni da vaspitanje kreće od kuće i da roditelj mora da se angažuje oko svog deteta -  kaže za "Blic" Markov.

Primer društveno korisnog rada koji Markov navodi jeste sakupljanje lišća, te ovakvi penali ne bi ugrozili porodice, odnosno roditelje, koji su u lošoj materijalnoj situaciji.

Markov podseća da se sistem društveno korisnog rada primenjuje i kada su u pitanju sami učenici, i mada su iz Ministarstva prosvete prilikom uvođenja ovog principa početkom prošle školske godine govorili da je to vaspitna mera, a ne kazna - roditelji prema njoj imaju otpor.

Drugi predlozi koji su dati na sednici u petak, piše Blic, bili su:

- Uvođenje vršnjačke edukacije, kada bi studenti završnih godina Više kriminalističke škole i psihologije držali predavanja učenicima starijih razreda, u cilju povećanja svesti o posledicama nasilnog ponašanja;

- Zabrana ulaska na fudbalske i košarkaške utakmice mlađima od 16 godina bez pratnje roditelja;

- Zajednička medijska kampanja koja za cilj ima razvijanje svesti o vršnjačkom nasilju i ukidanje govora mržnje.

Takođe, ranije je predložena suspenzija đaka, zabrana prelaska u drugu školu tokom disciplinskog postupka, uvođenje "study room" i peticija protiv rijaliti programa.

(Telegraf.rs/Blic)

Komentari

  • PRC

    Treba kazniti one koji su ograničili roditelje u pravima da vaspitaju decu.

  • Deki

    Kakva glupost,vama je vazno samo pare da uzmete za sve sto mozete,vi parama sve resavate!Takvo dete ce biti bas briga,i nastavice po starom,a drzava uzela pare i opet je nije briga! Vasim zakonima decu ucite da se sve resava novcem!

  • Lala

    To je odavno se trebalo uvesti za bahatu i nevaspitanu omladinu. Drustveno korisni rad. Prosto. Jer kad im pokazes da i oni mogu biti "obrukani i spusteni na zemlju" na kulturan nacin onda ce shvatiti i da nad popom ima pop.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima